Šef Pentagona prokomentirao odluku Turske o kupovini ruskog PRO sustava S-400 (Video)

Početkom srpnja, glavni direktor ruske državne tvrtke „Rosteh“, Sergey Chemezov, izvjestio je kako su Rusija i Turska usuglasile sve tehničke detalje vezano uz sklapanje ugovora o isporuci Ankari suvremenog ruskog PRO i PZO raketnog sustava S-400.

Prije dva dana o tome je pisala i američka agencija Bloomberg, objavivši, kako su pregovori između Rusije i Turske po tom pitanju počeli prije nekoliko mjeseci i kako Ankara namjerava za ruske sustave S-400 platiti 2,5 milijardi dolara.

U petak, 14. srpnja, američki ministar obrane James Mattis je na brifingu u Pentagonu prokomentirao namjeru Turske kupovine ruskih raketnih sustava S-400, kazavši, kako se radi o suverenoj odluci i pravu Turske. Pritom je Mattis upozorio Ankaru o rizicima, kazavši slijedeće: „Problem je u tome, koliko su NATO-ovi sustavi kompatibilni s ruskim? Oni to nikada neće biti.“ Dodao je kako američko Ministarstvo obrane mora još pričekati i vidjeti na koji će način Turska koristiti ruske raketne sustave.

Podsjećamo, na turskom pograničnom teritoriju razmješteni su NATO-ovi raketni PZO sustavi američke proizvodnje „Patriot“. Njih SAD uskoro namjerava prodati Poljskoj i Rumunjskoj, a također ih razmjestiti i na teritorij Litve, gdje su nedavno dovezeni u sklopu NATO-ove vojne vježbe. Međutim, ti sustavi su prilično zastarjeli i znatno su slabijih operativnih mogućnosti u odnosu na ruski S-400. To je i bio jedan od glavnih razloga odluke Ankare za njihovom kupovinom, uz onaj politički – kojim ona demonstrira svoju vanjskopolitičku samostalnost i suverenost u donošenju odluka, pa i onih vojnog karaktera – kada su u pitanju turski nacionalni interesi. Radi se o svojevrsnoj diversifikaciji turske klasične i vojne politike, iako je dobro znano kako Ankara niti ne pomišlja napustiti NATO savez (to je prije desetak dana predsjednik Erdogan otvoreno izjavio) koji joj daje odlučnu prednost u odnosu na regionalne arapske partnere i suparnike, prije svih na Saudijsku Arabiju kao glavnog konkurenta u bitci za predvodnika bliskoistočnog sunitskog svijeta. To se upravo sada najbolje vidi kroz tursko zauzimanje strane Katara unutar ozbiljnog sukoba Dohe s koalicijom četiriju arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like