Šef Nacionalne obavještajne službe SAD-a: sjevernokorejski vođa pozvan je u Rusiju

Direktor središnje američke obavještajne službe National Intelligence (objedinjuje svih 16 američkih obavještajnih službi) Dan Coats, izjavio je na konferenciji za medije, kako je sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-un pozvan u službeni posjet Rusiji.

Na pitanje, radi li se o povratku na format „šestorice“ u pregovorima s Pjongjangom, Coats je kazao: „Ne mislim, kako mi u sadašnjoj konkretnoj fazi znamo o čemu se radi… Mi znamo, kako je on (Kim Jong-un) doputovao u Kinu na pregovore s kineskim predsjednikom  Xi Jinpingom. Mi znamo, kako postoji poziv za njegov posjet Rusiji na pregovore. “Američke obavještajne službe željele bi znati o kojim će temama Kin Jong-un razgovarati u Rusiji“, kazao je Dan Coats.

Pri tom je opovrgnuo pretpostavke o tome, da bi Peking, nakon posjete Kim Jong-una mogao smanjiti nadzor nad trgovinom sa Sjevernom Korejom. „Ne vidim nikakvih dokaza o tome, kao niti izjava po tom pitanju iz same Kine“, kazao je direktor National Intelligencea.

Podsjećamo: prekjučer je u Moskvu stigao i novi kineski ministar obrane, general Wei Fenghe, koji je pred svojim ruskim kolegom Sergeyom Shoigu bio vrlo oštar  prema politici SAD-a, pri čemu je naglasak stavio na sve snažnije rusko-kinesko političko i vojno strateško partnerstvo „kojeg svi moraju biti svjesni, a prije svih SAD“.

Kineski ministar obrane: Došao sam u Rusiju kako bi SAD vidjele našu čvrstu vezu





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like