SAUDIJSKA DELEGACIJA U IZRAELU

Iako Izrael i Saudijska Arabija nemaju uspostavljene diplomatske odnose, njihova suradnja „iza svjetala pozornice“ dobrim poznavateljima bliskoistočnih prilika dobro je poznata. Dvije su zemlje, uz posredništvo SAD-a, našle zajednički jezik u geostrateškim planovima washingtonskog establišmenta usmjerenih k izgradnji „Novog Bliskog istoka“, a najviše su se „pronašle“ u njegovom dijelu koji se odnosi na blokadu iranskih interesa i njegovo potiskivanje iz „arapskog dijela svijeta“.

Kako izvješćuje izraelski portal NEWSru.co.il, prošli tjedan u Izraelu je boravila delegacija Saudijske Arabije na čelu s umirovljenim generalom Anwarom Eshkijem koji je ranije obnašao visoke dužnosti u saudijskoj vojsci i tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova. Trenutačno rukovodi Bliskoistočnim centrom za strateška istraživanja sa sjedištem u saudijskom Jeddahu, drugom po veličini saudijskom gradu smještenom na Crvenom moru i najvećoj luci zemlje.

Izraelski medij Haaretz navodi kako su u sastavu delegacije bili i predstavnici akademskih i poslovnih krugova Kraljevstva. Oni su se u Jeruzalemu susreli s generalnim direktorom izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Dore Goldom, koordinatorom aktivnosti unutarnje vojske Izraela u Judeji i Samariji (Zapadna obala rijeke Jordana) general-bojnikom Yoavom Mordechaiom, kao i oporbenom grupacijom izraelskog Knesseta. Cilj posjeta bio je napredak arapske mirovne inicijative u svezi izraelsko-palestinskog sukoba.

Da iza izraelsko-saudijskih odnosa snažno stoji Washington svjedoči i činjenica kako su se Dore Gold i umirovljeni general Eshki već jednom susreli upravo u SAD-u, u ljeto 2015. godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like