Saudijska Arabija kupila ruske raketne sustave S-400

Ugovor o isporuci Saudijskoj Arabiji ruskih protuzračnih i proturaketnih sustava S-400 potpisan je još u svibnju ove godine, objavila je ruska Federalna služba za vojno-tehničku suradnju.

Sustav S-400 „Trijumf“ proizvodi se u koncernu „Almaz-Antei“ i namjenjen je uništavanju zrakoplova, balističkih raketa, nadzvučnih ciljeva i drugih sredstava za zračne napade u uvjetima elektroničkog djelovanja. Sustav može uništiti aerodinamične ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara, koji lete brzinom do 4,8 km/s, na visinama od nekoliko metara do više desetaka kilometara.

Ovaj podatak, objavljen prekjučer od strane ruskog državnog tijela, zanimljiv je i s aspekta vremena kada su dvije strane potpisale ugovor o kupovini sustava S-400. Radi se o mjesecu svibnju, u kojem je u Rijad trijumfalno doputovao i američki predsjednik Donald Trump i tom prigodom, između ostalog, sa saudijskim kraljevstvom potpisao ugovore i sporazume o kupnji američkog oružja u iznosu od golemih 209,7 milijardi dolara. Dakle, taj posao nije dogovoren prigodom nedavnog boravka saudijskog kralja i brojne političke i poslovne delegacije te države u Moskvi, a kako se to medijski često navodilo.

Što se tiče isporuke sustava S-400 Turskoj, što je također vrlo aktualna tema posljednjih mijeseci i tema koja izaziva brojne kontroverze, prije svega u SAD-u i NATO savezu čija je Turska članica, spomenuta ruska Federalna služba je izvjestila, kako će „praktična realizacija tog ugovora početi od trenutka turskog prijenosa nužnih financijskih sredstava u punom iznosu“.

Podsjećamo kako je već ranije turski predsjednik Recep Erdogan izjavio da je Ankara s Moskvom potpisala sporazum o kupnji sustava S-400, i da je akontacija već uplaćena. Pomoćnik ruskog predsjednika po pitanju vojno-tehničke suradnje Vladimir Kozhin, potvrdio je da su Rusija i Turska  potpisale ugovor o isporuci sustava S-400, koji se priprema za operacionalizaciju. Nedavno je predsjednik ruske državne tvrtke „Rosteh“ Sergey Chemezov izjavio, kako vrijednost ugovora s Turskom o isporuci sustava S-400 iznosi više od 2 milijarde dolara.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like