Sastanak europskih ministara: Bliski istok ‘kotao koji može eksplodirati’

Bliski istok je “kotao koji može eksplodirati” i svi bi trebali pokušati izbjeći eskalaciju, kazao je u subotu visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku, prenosi Anadolu.

Ministri vanjskih poslova EU-a raspravljat će o situaciji u Africi, Ukrajini, Bliskom istoku i Crvenom moru, rekao je Josep Borrell novinarima prije neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova u Bruxellesu. Kazao je da Izrael nastavlja tjerati najmanje milijun Palestinaca prema egipatskoj granici na jugu.

“Još jednom ponavljamo da je Bliski istok kotao koji može eksplodirati… Zato pozivamo sve da pokušaju izbjeći eskalaciju. “Živimo kritičnu situaciju na Bliskom istoku… A što se tiče rata u Gazi, vrlo je teško vjerovati da će se situacija u Crvenom moru popraviti.”

Kremlj komentirao nadolazeći sastanak Putina i Erdogana

Uloga Turske, odnosi s Afrikom, situacija u Ukrajini

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib izjavila da će ministri razgovarati i o odnosima s Turskom. Naglasila je da je Turska važan partner unutar NATO-a. “Turska je odigrala važnu ulogu u nedavnom sukobu kada je riječ o Bliskom istoku, ali također, posebno kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu”, kazala je Lahbib.





Ministrica je ponovila stajalište svoje zemlje, a to je pozivanje na trenutni prekid vatre u Gazi, poštivanje pristupa humanitarnoj pomoći i napore za dvodržavno rješenje. “Govorimo o stvarnom riziku od prelijevanja sukoba, to je ono što apsolutno želimo izbjeći”, poručila je belgijska ministrica.

Ministri su se u petak okupili na dvodnevnom neformalnom sastanku. Odnosi EU-a i Afrike, odnosi EU-a i Turske, situacija u Ukrajini i na Bliskom istoku glavne su teme dnevnog reda.

Italija će predvoditi europsku misiju na Crvenom moru





 

Komentari

komentar

You may also like