SAD odobrio Ukrajini korištenje američkog oružja unutar Rusije

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je Ukrajini korištenje američkog oružja za ciljeve unutar Rusije, odakle se napada ukrajinski grad Harkiv, nakon što je to Kijev proteklih tjedana tražio od Washingtona, potvrdio je u petak američki državni tajnik Antony Blinken, javljaju agencije. Blinken na konferenciji za novinare u Pragu, nakon neformalnog sastanka šefova diplomacija zemalja članica NATO-a, nije specificirao bi li se Bidenovo odobrenje moglo proširiti i na ciljeve dublje u Rusiji.

Blinken je kazao da je potez Washingtona, koji predstavlja promjenu politike američkog predsjednika Bidena koji je čvrsto odbijao dozvoliti Ukrajini da koristi američko oružje na ruskom teritoriju, rezultat američke strategije prilagodbe situaciji na bojištu. Sada, rekao je, Sjedinjene Američke Države reagiraju na ono što su vidjele u i oko Harkiva. “Tijekom proteklih nekoliko tjedana, Ukrajina nam se obratila i zatražila odobrenje da koristi oružje koje im šaljemo kako bi se obranila od agresije, uključujući i od ruskih snaga koje se gomilaju na ruskoj strani granice i potom upadaju u Ukrajinu”, pojasnio je Blinken.

Biden je time drugi put ove godine potiho popustio svoju politiku o oružju koje se šalje Ukrajini. Ranije je udovoljio zahtjevima da Kijevu pošalje dalekometne projektile ATACMS.  SAD je najveći dobavljač oružja za Ukrajinu koja se suočava s invazijom ruskom invazijom od veljače 2022. Američki dužnosnici su u četvrtak rekli da SAD i dalje neće dozvoljavati ukrajinskoj vojsci da koristi sustave ATACMS, koji imaju domet do 300 kilometara, ni drugo američko oružje velikog dometa za napade u dubini Rusije.

Češku ne zanimaju Putinove prijetnje: Ukrajina dobila zeleno svjetlo za korištenje projektila na teritoriju Rusije

 





Komentari

komentar

You may also like