SAD odgađa uvođenje carina na mjesec dana

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je dva dokumenta – o odgodi uvođenja carina na čelik i aluminij za EU, Meksiko i Kanadu – od 1. svibnja do 1. lipnja ove godine. Članice EU  izvjestile su o porastu neizvjesnosti na tržištu zbog usvojenih američkih odluka i ustrajavaju na potpunom odustajanju od uvođenja carina.

Trump je siguran kako će za taj mjesec dana sve države, koje su se našle pod udarom carina, dragovoljno ograničiti isporuke aluminijskih i čeličnih proizvoda u SAD, jer moraju shvatiti kako to ugrožava američku nacionalnu sigurnost.

Sjedinjene Države načelno su se dogovorile s Argentinom, Australijom i Brazilom o isporukama aluminijskih proizvoda u SAD, navodi Trump u svom ukazu. Te države će same smanjiti izvoz tih proizvoda.

Trump je upozorio kako će carine stupiti na snagu 1. lipnja 2018.g. za te zemlje, „ukoliko ja ne odredim kako su SAD dosegnule zadovoljavajuću alternativu za odstranjenje ugroza od uvoza aluminija iz Kanade, Meksika i država EU“.

Podsjećamo: od svih članica EU Njemačka najviše izvozi vlastitog čelika u SAD – 951 tisuću tona godišnje, a slijedi je Nizozemska sa 632,6 tisuće tona. Trump je već ranije izjavio kako su Sjedinjene Države uspješno završile pregovore s Južnom Korejom, Argentinom, Australijom i Brazilom, koje će same ograničiti svoj izvoz u SAD.

Međutim, EU i Kanada inzistiraju na potpunom američkom odustajanju od uvođenja carina, priopćio je Bloomberg, prenoseći riječi Europske komisije o neizvjesnosti na tržištima zbog takvih američkih poteza. „EU mora biti potpuno i zauvjek oslobođena od takvih mjera jer one ne mogu biti opravdane na temelju nacionalne sigurnosti“, stav je Europske komisije.





Kanadsko udruženje proizvođača aluminija objavilo je, kako je industriji nužno jamstvo SAD-a o stabilnosti carinskih tarifa čim je to prije  moguće, kako bi zaštitili cijene isporuka koje su utemeljene na na polustoljetnoj suradnji tvrtki dviju zemalja. Kao i EU, i Kanada inzistira na ukidanju carina.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like