SAD ne planira izići iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Američka predstavnica u UN-u, Nikki Haley, izjavila je jučer na washingtonskom American Enterprise Institute, kako riječi predsjednika Donalda Trumpa o tome da Iran ne ispunjava obveze iz sporazuma o njegovom nuklearnom programu, ne znače kako se SAD iz njega namjeravaju povući.

Suglasno zakonu, američki State Department svakih 90 dana mora informirati Kongres o tome, ispunjava li Teheran sve točke tog sporazuma. Slijedeće izvješće Kongresu mora biti dostavljeno u listopadu.

U travnju je Donald Trump zatražio analiziranje uvjeta sporazuma s Iranom radi provjere, koliko su oni u interesu američke nacionalne sigurnosti. Tijekom svoje predizborne kampanje, čelnik Bijele kuće više je puta izjavljivao kako je sporazum s Iranom „najlošiji posao ikada sklopljen“.

Nikki Haley je izjavila kako uvjeti tog sporazuma nisu dovoljno transparentni i da je Iran više puta zamjećen u višestrukom kršenju njegovih točaka tijekom posljednjih godinu i pol dana. Međutim, rekla je i to kako je taj sporazum preširok da bi ga se jednostrano odbacilo.

Izjava američke predstavnice u UN-u jasno ocrtava ranije stavove Geopolitika.Newsa o tome, da su Sjedinjene Države u međunarodnoj zajednici, barem kada je riječ o ostalim supotpisnicima Sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz tzv. šestorice, usamljene u kritikama Teherana i njegovog  odnosa prema preuzetim obvezama. Naime, i Kina i Rusija, ali i Njemačka tj. EU u cjelini, u više su navrata javno izjavile kako neće poduprijeti američke stavove o potrebi za revidiranjem iranskog ponašanja i uvođenju novih protuiranskih sankcija zbog navodnog kršenja obveza. EU je u međuvremenu s Iranom sklopila brojne unosne poslovne sporazume iz različitih industrijskih sfera, kao i one najvažnije – iz sfere energetike.

S druge strane, nejasno je što u praksi znače ove riječi Niki Haley, ukoliko znamo da je SAD 2. kolovoza usvojio paket novih gospodarskih sankcija protiv Rusije, Sjeverne Koreje i Irana, a protiv ovog zadnjeg upravo zbog njegovog navodnog kršenja preuzetih obveza.

Top of Form

Bottom of Form