SAD mijenja politiku prema Palestincima

Sjedinjene Američke Države mogle bi promijeniti svoju bliskoistočnu politiku iz vremena Obaminih administracija vezano uz načelo „dviju država“, kada je riječ o načinu riješavanja palestinsko-izraelskog sukoba. To je danas izjavio neimenovani visoko-pozicionirani službenik Bijele kuće, a prenio Glas Amerike.

Model pronalaženja formule za riješavanje palestinskog pitanja temeljem osnutka židovske i arapske države SAD su do sada smatrale kamenom temeljcem vlastite bliskoistočne politike.

Danas će se u Washingtonu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom susresti izraelski premijer Benjamin Netanjahu. S tim u svezi, neimenovani predstavnik Bijele kuće je izjavio sljedeće: „Načelo dviju država, koje ne donosi mir, nije onaj cilj kojeg netko želi dosegnuti. Cilj je mir, a bude li on postignut (na spomenutom načelu, op. GN.) a strane se oko toga usuglase, ili na drugi način, mi im namjeravamo pomoći.“ Također je izjavio: „Ukoliko pitate pet osoba, što znači sporazum o osnutku dviju država, dobit ćete osam različitih odgovora. Mi ne mislimo nikome diktirati uvjete mira.“ Također je izjavio kako će američki predsjednik nastojati da Izraelci i Palestinci sami riješe svoje probleme i da to trebaju činiti neposrednim susretima njihovih čelnika, a SAD će im u tome pomoći.

Geopolitika.news je već ranije pisala o tome kako Izrael ne prihvaća riješenja palestinskog pitanja koja se predlažu na međunarodnim konferencijama (poput nedavne u Parizu) ili forumima, koje čine vodeće arapske države, SAD, Rusija, EU i predstavnici palestinske samouprave, naravno i Izraela. Međutim, izraelski predstavnici obično bojkjotiraju takve sastanke i inzistiraju upravo na ovome što smo ranije naveli – bilateralnim sastancima izraelskih i palestinskih čelnika, koji se o svemu moraju i mogu dogovoriti ali bez uplitanja sa strane.

Zanimljivo je kako i The Times of Israel piše, da su se danas u Ramallahu, u tajnosti sastali palestinski čelnik Mahmut Abbas i direktor američke CIA-e Mike Pompeo. To samo potvrđuje namjere nove administracije u Washingtonu, da se ozbiljno uhvati u koštac s ovim problemom. Palestinska agencija Maan je izvjestila kako je predmet razgovora bilo stanje u regiji, vezano uz susret izraelskog i američkog čelnika u Washingtonu. Pritom izraelski portal NWESru.co.il dodaje, kako je susretu nazočio i čelnik palestinske obavještajne službe Majid Faraj.

Također se navodi kako je jedna od glavnih tema razgovora bila rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba po načelu „dvije države za dva naroda“.





Već je ranije palestinska diplomacija izrazila kritiku u svezi spomenutih izjava predstavnika Bijele kuće, prema kojima SAD više neće ustrajavati na načelu „dviju država“.

Čini se kako nova američka administracija sve otvorenije iskazuje svoj proizraelski smjer djelovanja, što se ogleda i u kritikama sporazuma s Iranom oko njegovog nuklearnog programa (protiv kojeg je oštro istupao službeni Tel Aviv), ali i kroz namjere da svoje veleposlanstvo prebaci iz tog grada u Jeruzalem – kao „jedinstveni i nedjeljivi glavni grad Izraela“. Upravo je ta namjera proteklih tjedana izazivala oštre reakcije Palestinaca ali i čitavog arapskog svijeta.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like