SAD i Filipini provode zajedničke zračne i pomorske patrole u Južnom kineskom moru nedaleko od Tajvana

Sjedinjene Države i Filipini provode zajedničke zračne i pomorske patrole u Južnom kineskom moru, koje dolaze u trenutku kada dvije zemlje jačaju suradnju suočene sa sve agresivnijim kineskim aktivnostima u tom području.

Filipinske zračne snage priopćile su u srijedu da su njihovi zrakoplovi dan ranije sudjelovali u zajedničkim patrolama u blizini Batanesa, najsjevernije filipinske provincije, koja je udaljena samo oko 200 kilometara od Tajvana – izvješćuje saudijski medij Asharq.

Patrole traju do četvrtka i uključuju američku i filipinsku mornaricu. Počinju samo nekoliko dana nakon što je filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr. nazvao situaciju u Južnom kineskom moru sve “težom” jer Kina nastoji potvrditi svoju prisutnost u području gdje više nacija ima konkurentske teritorijalne zahtjeve.

Upitan o patrolama, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning izjavio je da je stav Pekinga jasno izrečen i Filipinima i SAD-u.

“Zajednička patrolna vježba Filipina i SAD-a ne smije potkopavati kineski teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese”, kazala je Ning.

Američka 7. flota objavila je da su patrole bile dio rutinske američke interakcije sa svojim saveznicima i partnerima u “očuvanju slobodne i otvorene indo-pacifičke regije”.





Kina smatra gotovo cijelo Južno kinesko more svojim vodama, što je dovelo do sporova ne samo s Filipinima nego i s Vijetnamom, Malezijom, Tajvanom i Brunejima. Ove su se tvrdnje dugo smatrale potencijalnim žarišnim točkama u regiji i potaknule su američko-kinesko suparništvo.

Ranije ovog mjeseca brod kineske obalne straže napao je vodenim topom filipinski opskrbni brod u spornim vodama, a prošli mjesec kineski brod obalne straže i prateće plovilo udarili su u brod filipinske obalne straže i vojni opskrbni brod u blizini spornog plićaka.

Govoreći u nedjelju u Honoluluu, Marcos je izjavio da Kina pokazuje interes za atole i plićake koji su “sve bliže i bliže” obali Filipina, s najbližim atolom udaljenim oko 111 kilometara.





“Nažalost, ne mogu izvijestiti da se stanje popravlja”, rekao je Marcos. “Situacija je postala strašnija nego što je bila prije.”

Najavljujući početak zajedničkih patrola, Marcos je na X-u, ranije Twitter, rekao da su one “svjedočanstvo naše predanosti jačanju interoperabilnosti naših vojnih snaga”.

“Kroz zajedničke napore, cilj nam je poboljšati regionalnu sigurnost i poticati besprijekorno partnerstvo sa Sjedinjenim Državama u zaštiti naših zajedničkih interesa”, napisao je.

Pod Marcosom, koji je izabran prošle godine, Filipini produbljuju svoje odnose sa SAD-om u odnosu na njegovog prethodnika, Rodriga Dutertea, koji je bio bliži Kini i Rusiji.

U veljači je Marcos odobrio proširenje američke vojne prisutnosti na Filipinima kako bi se dodale četiri nove baze na pet postojećih lokacija prema Sporazumu o poboljšanoj obrambenoj suradnji iz 2014. između dugogodišnjih ugovornih saveznika.

Ovaj potez, za koji je Marcos rekao da će ojačati obalnu obranu Filipina, u skladu je s naporima Bidenove administracije da ojača niz vojnih saveza u Indo-Pacifiku kako bi se bolje suprotstavila Kini.

Marcos je također jačao veze s drugima, uključujući Tokio, potpisavši sporazum ranije ove godine kako bi se japanskim vojnicima omogućilo da se pridruže vježbama obuke.

 

Komentari

komentar

You may also like