Rutteu treba odobrenje svih članica ako želi biti tajnik NATO-a: Orban sada ima uvjet

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da bi mogao podržati nizozemskog premijera na odlasku Marka Ruttea za mjesto glavnog tajnika NATO-a ako se ispune određeni uvjeti. Rutte je zasad i najvjerojatniji budući glavni tajnik NATO-a.

Ipak, nešto ga koči. Mark Rutte mora se ispričati za “uvredljive primjedbe” koje je dao na račun Mađarske, rekao je Viktor Orban u intervjuu za portal Mandiner koji financira vlada.

Sukob mađarske vlade i Ruttea

On se također mora složiti da Mađarska ne mora sudjelovati ni u kakvim vojnim misijama NATO-a usmjerenim protiv Rusije u Ukrajini, kazao je Orban.

Mark Rutte, sadašnji premijer Nizozemske i velik pobornik ideje ujedinjene politike Europe je 2021. rekao da Mađarsku treba isključiti iz Europske unije, a onda je rekao da Mađarsku treba baciti na koljena. Rutte je to komentirao kad je govorio o mađarskom zakonu usmjerenom protiv navodne LGBT propagande. Rutte je tada rekao kako takvim potezima nema mjesta u zakonodavstvu EU.

Potreban konsenzus sve 32 zemlje

Sadašnjem glavnom tajniku NATO-a, Norvežaninu Jensu Stoltenbergu, mandat istječe u listopadu. Za odabir nasljednika potreban je konsenzus Saveza od 32 zemlje. Trenutačno sve članice osim Rumunjske i Mađarske podržavaju Ruttea.





Rumunjska ima svog kandidata za čelnu dužnost NATO-a i to je predsjednik Klausa Iohannisa čiji drugi mandat završava na jesen i koji se ne može ponovno kandidirati. “Mi podržavamo Rumunjsku”, rekao je Orban. Njegovi komentari o preduvjetima za Ruttea očito se odnose na slučaj da Bukurešt povuče Iohannisovu kandidaturu. Mađarska je članica NATO-a od 1999.

Komentari

komentar





You may also like