Rusko veleposlanstvo u SAD- pozvalo Washington na „primirivanje“ Velike Britanije

Rusko veleposlanstvo u SAD-u priopćilo je danas, kako Sjedinjene Države mogu utjecati na Veliku Britaniju glede stanja u svezi otrovanog bivšeg ruskog dvostrukog obavještajca Sergeya Skripala.

„Bijela kuća još može spriječiti negativne posljedice te fake-priče zbog ono malo pozitivnog što je ostalo od rusko-američkih odnosa. Odnosi Rusije i SAD-a su više višesmjerni. Od njih ovisi strateška stabilnost u čitavom svijetu“, kaže se, između ostalog, u priopćenju ruske diplomatske misije u Washingtonu.

Naglašava se, kako odnosi Moskve i Washingtona „ne smiju biti taoc ovakvih javno izrežiranih scenarija“. „U sadašnjoj situaciji vidimo jedinstvenu mogućnost washingtonske administracije – kao glavnog saveznika Down Streeta. Ovih dana mlađem partneru kao nikada do do sada je nužna sugestija i pomoć s druge strane oceana, zasnovana na mudroj suzdržanosti“, navedeno je u priopćenju ruskog veleposlanstva.

Ova izjava uslijedila je nakon niza medijskih priopćenja o tome, da američka administracija u znak solidarnosti s Velikom Britanijom namjerava protjerati ruske diplomate i da to očekuje i od europskih saveznika. Prema informaciji agencije Bloomberg, Trump se suglasio s preporukom svojih savjetnika o protjerivanju diplomata, o čemu će, vjerojatno, odluku objaviti u ponedjeljak, 26. ožujka.

Iz te vijesti je vidljivo kako je čitav problem dobro iskoordiniran između Washingtona, Londona i Bruxellessa, budući da je potonji dao članicama Europske unije zadaću da o eventualnim proturuskim mjerama i potezima svaka od njih ponaosob donese odluku, upravo na taj isti dan.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like