Ruski Glavni stožer: spremni smo odgovoriti na vojne ugroze Pentagona

U utorak, 13. ožujka, zapovjednik Glavnog stožera ruske vojske general Valery Gerasimov, izjavio je, kako je rusko Ministarstvo obrane spremno poduzeti odgovarajuće mjere kao odgovor na američke poteze u Siriji, ukoliko budu ugroženi ruski vojnici.

„U Damasku se u državnim institucijama i objektima sirijskog Ministarstva obrane nalaze ruski vojni instruktori, predstavnici Centra za pomirbu sukobljenih strana i vojni policajci. U slučaju pojave ugroze života naših vojnika, Oružane snage Ruske Federacije poduzet će odgovarajuće mjere,  kako po raketama tako i sredstvima koja će ih primjenjivati“, kazao je prvi ruski general.

Prije toga Gerasimov je pojasnio, kako postoje ozbiljne informacije o pripremi inscenirane primjene kemijskog oružja od strane sirijske vojske protiv civilnog stanovništva, u režiji islamističkih pobunjenika. „S tim ciljem, u nekoliko zona Istočne Gute iz drugih dijelova Istočne Gute doveze se žene, djeca i starci, koji moraju glumiti žrtve kemijskog incidenta. Tamo se već nalaze aktivisti „bijelih kaciga“ i grupe novinara sa satelitskom opremom za video-translaciju. To je potvrđeno nakon što je sirijska vojska od terorista oslobodila naselje Aftris, gdje je pronađen laboratorij za proizvodnju kemijskog oružja“, kazao je general Gerasimov.

Nakon te provokacije Sjedninjene Države planiraju optužiti sirijsku vojsku za primjenu kemijskog oružja, a kao protumjeru „Washington planira izvršiti raketni napad na vladine kvartove u Damasku“, izjavio je zapovjednik ruskog glavnog vojnog stožera i dodao, kako su u posljednjih mjesec dana islamisti iz Istočne Gute u svojim napadima na Damask ubili 15 civila, a 133 ranili.

Inače, danas je najveća islamistička oružana grupacija u Istočnoj Guti, „Jaish al-Islam“ („islamska vojska“) pozvala druge oružane organizacije iz sirijske oporbe da ne napuštaju zonu vojnih djelovanja i nastave borbu protiv „režimske vojske“. Time je ta ekstremistička organizacija reagirala na priopćenja o odlasku pojedinih grupa islamističkih boraca na pregovore s predstavnicima ruskog Centra za pomirbu sukobljenih strana u Siriji, o njihovoj evakuaciji iz Istočne Gute u regiju Idlib – nešto slično kako je bilo i prilikom oslobađanja istočnog Aleppa od strane sirijske vojske krajem 2016. godine.

Nakon nedavne prezentacije najnovijeg ruskog strateškog oružja od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina, prisutna je sve veća nervoza u američkim političkim i vojnim krugovima. Prije nekoliko dana je grupa kongresmena (njih svega četiri ali i jedan utjecajni demokratski zastupnik), nakon dugo vremena, po prvi put pozvala američku administraciju na otpočinjanje neposrednih razgovora s ruskom stranom. S druge strane, također prije nekoliko dana je visoki američki vojni dužnosnik, primirujući kongresmene, izjavio kako SAD može uništiti čitavu Rusiju svojim strateškim nuklearnim podmornicama „za koje Rusi ne znaju gdje se nalaze“.





Spmenuta današnja izjava zapovjednika ruske vojske do sada je sigurno najoštrija javna prijetnja upućena Pentagonu od početka zaoštravanja američko-ruskih odnosa uopće, a sasvim sigurno od aktivnog ulaska dviju država u sirijski ratni sukob. Prosuđujemo kako će ipak sve ostati na razini oštre retorike, jer su rizici američkih napada na sirijsku vojsku u Damasku preveliki s obzirom na tamo razmještene ruske vojne snage i sredstva PRO i PZO (a da ne govorimo po ukupne, ionako vrlo složene američko-ruske odnose), a krajnji vojni učinak koji bi proizveli i bez eventualnog ruskog miješanja  bio bi beznačajan u odnosu na budući tijek zbivanja na samim bojišnicama. Tako je bilo i prilikom prošlogodišnjeg američkog raketnog napada krstarećim raketama Tomahawk na sirijsku vojnu bazu početkom travnja, kao odgovor na navodno korištenje kemijskog oružja od strane vladinih snaga u regiji Idlib. Radilo se prije svega o propagandnom potezu tek ustličene administracije predsjednika Trumpa koja nije imala nikakvog stvarnog vojnog učinka na daljnji tijek vojnih operacija u Siriji. Nakon tog američkog napada sirijska vojska ne da nije odustala od svojih vojnih operacija, nego ih je intenzivirala i oslobodila veliki dio zapadnog dijela zemlje, sve do rijeke Eufrat, uključno i grad Deir ez-Zour kao administrativno središte istoimene najistočnije sirijske regije. Međutim, koncentracija ruskih vojnika u zoni glavnog grada Damaska u svakom slučaju predstavlja zapreku za američki napad na sam grad pa pretpostavljamo kako će se sve završiti političkim igrama s golemom količinom informativno-propagandnog rata u pozadini (uključno i operacionalizaciju „scenarija“ s kemijskim oružjem), s ciljem povećavanja političkog pritiska na Moskvu i pokušaja njezine što veće izolacije u međunarodnoj zajednici i globalnim političkim institucijama.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like