Ruski diplomat: u slučaju iranskog napada na Izrael, Rusija bi stala na stranu Izraela

Jučer je Geopolitika.news objavila analizu našeg urednika Zorana Metera, pod naslovom „Čiju će stranu zauzeti Rusija – izraelsku ili iransku?“, koja se odnosi na napeto stanje na izraelsko-sirijskoj granici i izraelsko-iranskim odnosima, nakon incidenta s iranskim dronom, rušenja izraelskog zrakoplova F-16 od strane sirijske PZO i posljedničnog ponovnog izraelskog raketiranja sirijskih i iranskih ciljeva u dubini sirijskog teritorija.

Na istu temu, u četvrtka, 15. veljače, oglasio se i izraelski medij The Times of Israel, prenoseći izjavu zamjenika ruskog veleposlanika u Tel Avivu Leonida Frolova, koji je kazao, kako će ruska vlada, u slučaju stvarnog iranskog napada na Izrael stati na izraelsku stranu.

Moskva podupire pravo Izraela na samoobranu od Irana, ukoliko bi on uistinu predstavljao ugrozu za sigurnost te zemlje. „U slučaju agresije protiv Izraela, ne bi samo Sjedinjene Države stale na izraelsku stranu – i Rusija bi također bila na njegovoj strani“, kazao je Frolov i dodao, kako „mnogi naši sunarodnjaci žive ovdje u Izraelu i Izrael je u cjelosti (Rusiji) prijateljska zemlja i mi ne bismo dozvolili agresiju protiv Izraela“.

Međutim, ruski je diplomat izrazio sumnju da Iran stoji iza upada bespilotne letjelice (drona) u izraelski zračni prostor i predložio je izraelskim obavještajnim službama uspostavu kontakta sa sirijskim kolegama.

„Mi odlučno podupiremo pravo Izraela na samoobranu i potezi izraelskih pilota bili su posve korektni. Žao nam je što su u svemu tome stradala dva (izraelska) pilota“, kazao je ruski diplomat u Tel Avivu.

Napominjemo, kako se u Izraelu ovih dana očituje i jasno nezadovoljstvo američkom reakcijom na izraelske zračne akcije u Siriji. Naime, Bijela kuća, State Depatment i Pentagon izrazili su punu potporu izraelskim akcijama, kazavši, kako Izrael ima puno pravo poduzimati sve potrebne mjere za svoju samoobranu i kako SAD čvrsto stoje iza njega. Međutim, očekivanja izraelske javnosti i mnogih političkih krugova bila su puno veća. Oni su mislili kako će se SAD nakon događaja s dronom „drvljem i kamenjem“ obrušiti na Iran ali to se nije dogodilo. Sve se svelo na riječi potpore izraelskom pravu na samoobranu, što ionako nitko na svijetu ne dovodi u pitanje. Upravo je to i potvrda analitičkih promišljanja Geopolitika.newsa, kako se SAD ne namjeravaju vojno otvoreno svrstavati na ničiju stranu u sukobima na Bliskom istoku, pa tako i u Siriji, i u odnosu na Izrael. Pružanje političke potpore Izraelu u međunarodnim institucijama i slanje pomoći u naoružanju i drugoj logistici posve je druga stvar. Međutim, Izrael se samostalno u rat protiv jedne arapske zemlje, kakva je i Sirija, a poglavito protiv Irana (i uz vojnu nazočnost Rusije na sirijskom terenu) sigurno neće upuštati.





Danas objavljene riječi ruskog diplomate iz Tel Aviva ukazuju upravo na to. One jasno govore kako Moskva navedeni incident ne smatra iranskom odgovornošću i upozorava izraelsku vladu da sve osim stvarnog iranskog napada na Izrael za nju nije dovoljno opravdanje da Tel Aviv pokreće svoje vojne operacije u Siriji. Štoviše, Frolov poziva izraelske obavještajce da stupe u kontakt sa sirijskim kolegama, što ukazuje na daljnju čvrstu potporu Moskve službenoj vladi u Damasku. Uostalom, premijer Netanjahu je u subotnjem razgovoru s ruskim predsjednikom Putinom, nedugo nakon opisanog incidenta, kazao kako Izrael neće pokrenuti „preventivni napad“ na Siriju ali si ostavlja pravo na samoobranu. Dakako, pojam „samoobrana“ vrlo je rastezljiv i može se različito tumačiti s obzirom na nečije nacionalne interese. Međutim, pojedini izraelski krugovi sada otvoreno govore kako je iranski dron mogao i nenamjerno ući u izraelski zračni prostor zbog pogreške u upravljanju uzrokovane primitivnijom iranskom tehnologijom u razvoju bespilotnih letjelica u odnosu na onu izraelsku ili zapadnu. Sve to skupa jasno ukazuje na smirivanje tenzija oko ovog opasnog incidenta, koji je vrlo lako mogao zapaliti fitilj širokih sukoba, ne samo na tlu Sirije.

Današnja vijest spomenutog izraelskog medija iznova ukazuje i na vrlo važnu ulogu Rusije, kao jedinog stvarnog medijatora između Tel Aviva i Teherana, koja ima potrebne poluge utjecaja i na jednoj i na drugoj strani, o čemu su ovih dana pisali i brojni izraelski analitičari i bivši diplomatski službenici. Naime, SAD je već odavno otovreno zauzeo proizraelsku stranu, a oštra protuirankska retorika današnje američke administracije onemogućuje bilo kakve stvarne i plodonosne kontakte između Washingtona i Teherana.

Zoran Meter: ČIJU ĆE STRANU ZAUZETI RUSIJA – IZRAELSKU ILI IRANSKU?





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like