Rusija Turskoj prodala 4 baterije PRO sustava S-400 za 2,5 milijarde dolara

Najnovije informacije o ugovoru između Rusije i Turske o prodaji suvremenog proturaketnog i protuzračnoig sustava S-400 Turskoj stigle su u srijedu, 27. siječnja iz Moskve. Njih se s pozornošću prati u Zapadnim vojnim i analitičkim krugovima. Ali, iako se s političke strane SAD-a i EU izjavljuje kako Turska, bez obzira na činjenicu da je članica NATO saveza, ima pravo samostalnog odabira i kupovine oružja od bilo koje države i proizvođača, zabrinutost i oštra upozorenja Turskoj od strane, prije svega američkog vojnog vrha, itekako su prisutni.

Glavni direktor ruske tvrtke „Rosteh“ Sergey Chemezov izjavio je danas, kako se prve isporuke raketnih sustava S-400 „Triumf“ iz Rusije u Tursku planiraju za proljeće 2020. godine. Planiraju se isporučiti četiri baterije, a suma ugovorenog posla između dviju država iznosi 2,5 milijardi dolara, od čega je 45% avans od strane Ankare, a 55% su ruska kreditna sredstva. „Ostalo je još samo utočniti konačne dokumente“, kazao je „Chemezov“.

Podsjećamo kako su se prije mjesec dana pojavile informacije o tome da se u Turskoj može otovriti i ruska vojna baza jer, kako je to već ranije izjavio Sergey Chemezov, prije pojave sustava S-400 Moskva i Ankara će potpisati sporazum o vojno-tehničkoj suradnji. Rusija može zamoliti i vojnu bazu u Turskoj za razmještaj svojih vojnika.Takve informacije objavili su i pojedini turski mediji.

Tijekom nedavnog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Ankari, postignut je važan napredak vezano uz posao oko sustava S-400. Tada je rečeno kako je Rusija zainteresirana za očuvanje sigurnosti prostora uz os Krim-Crno more-Turska-Sirija i jačanje svoje integrirane strategije na Bliskom istoku.

S druge strane, Turska uz pomoć S-400 namjerava presijeći operacije postrojbi kurdske narodne samozaštite (YPG) u Siriji i spriječiti blokadu turskih vojnih snaga u toj zemlji koje može izvršiti međunarodna koalicija koja podupire kurdske snage, tvrde turski mediji.

Smatramo kako je operacionalizacija ugovora o ruskoj isporuci S-400 Turskoj vrlo moguća, bez obzira na veliko nezadovoljstvo tim činom od strane Pentagona i središnjice NATO saveza čiji je i Turska član. Međutim, bilo kakvo otvaranje ruske vojne baze u toj zemlji za sada smatramo nemogućim, a pogotovo smatramo da ruska strana to službeno neće niti zahtjevati jer je u potpunosti svjesna geopolitičkog značaja takvog poteza s kojim se ona sada nije spremna nositi. Međutim, svijet se mijenja nevjerojatnom brzinom, pri čemu su ulozi golemi te više nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da se pri tom neće sklapati neki novi savezi ili razvrgavati oni stari. Tako je, uostalom, bilo i u praskozorje Prvog i Drugog svjetskog rata.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like