Ruski ratni brodovi na putu za američko ‘dvorište’: Washington ih prati

Američke službe prate ruske ratne brodove i zrakoplove za koje se očekuje da stignu na Karibe radi vojne vježbe sljedećih tjedana. Također se očekuje da će brodovi možda uploviti u luke u Venezueli i na Kubi, dok Rusija uspostavlja vojnu prisutnost na zapadnoj hemisferi za koju su visoki dužnosnici Bidenove administracije rekli da je značajna, ali ne i zabrinjavajuća.

Ruski brodovi bi mogli uploviti u Kubu, komunističku zemlju koja se velik trn u američkom “dvorištu” već nekoliko desetljeća. Moguća destinacija je i Venezuela gdje autokrata Nicolas Maduro, kojeg Washington ne priznaje za legitimnog predsjednika, trenutno želi prisvojiti resursima bogatu regiju Essequibo od susjedne Gvajane. Toj bivšoj britanskoj koloniji je UK poslala ratni brod u pomoć, a nedavno su glavni grad Georgetown prelijetali američki avioni kako bi poslali poruku.

Također zanimljivo: danas su se na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu sastali Putin i bolivijski predsjednik Luis Arce i isticali važnost “zajedničkih projekata”. Iako Bolivija nema luke gdje bi mogli uploviti ruski brodovi na putu, svakako je zanimljiva ruska diplomacija u ovoj regiji.

Foto: Britannica

Putinovi ‘asimetrični koraci’

Ruska vježba, koju će nadzirati američka vojska, uključit će “šačicu” ruskih brodova i pomoćnih plovila, rekla su dvojica američkih dužnosnika, prenosi The Independent. Ovo nije prvi put da Rusija šalje svoje brodove na Karibe. Ova se vježba, međutim, odvija jer je ruski predsjednik Vladimir Putin sugerirao da bi Moskva mogla poduzeti “asimetrične korake” drugdje u svijetu kao odgovor na odluku predsjednika Joea Bidena da dopusti Ukrajini da upotrijebi oružje koje je dostavio SAD za napad unutar Rusije kako bi zaštitio Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Dužnosnici, koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom anonimnosti kako bi dali pojedinosti koje nisu javno objavljene, rekli su da je vježba “sigurno” dio šireg ruskog odgovora na američku potporu Ukrajini, ali je također i Putinov napor kako bi pokazao da je njegova mornarica još uvijek sposobna za globalnu projekciju moći nakon što je izgubila podosta brodova u ukrajinskim udarima.





Rusiji ne manjka brodova?

Ukrajinski vojni dužnosnici rekli su u ožujku da je Rusija izgubila jednu trećinu svoje crnomorske flote zbog ukrajinskih napada tijekom posljednje dvije godine rata. Rusija nije obavijestila SAD o predstojećoj vježbi, ali je američka mornarica pratila kretanje brodova, rekli su dužnosnici.

Unatoč tome što Rusija nije obavijestila SAD – što zemlje često rade kako bi izbjegle krive procjene – dužnosnici su rekli da vojske diljem svijeta imaju pravo provoditi vježbe u međunarodnim vodama i to redovito.

Na primjer, u petak će oko 20 zemalja NATO-a, uključujući SAD, započeti BALTOPS 24, veliku pomorsku i zračnu vježbu u baltičkoj regiji blizu Rusije. Dužnosnici su rekli kako očekuju da će ruski brodovi ostati u regiji tijekom ljeta i da će vjerojatno izvesti slične, naknadne vježbe na Karibima nakon što ova završi. Dužnosnici su rekli da je Kongres obaviješten o predstojećim ruskim vježbama u srijedu.





Biden: Ne odobravamo dalekometne napade na Moskvu

Komentari

komentar

You may also like