RUSIJA POČELA SNAŽNE ZRAČNE I RAKETNE NAPADE NA SIRIJSKE ISLAMISTE (Video)

Nakon nedavnog dolaska brodova ruske Sjeverne flote u Istočno Sredozemlje, u blizinu sirijskog obalnog područja, i izvršene kraće pripreme i dodatne opskrbe, ruske zrakoplovne i pomorske snage su 15. studenog započele snažni napad na položaje terorističkih organizacija „Islamska država“ i „Jabhat al-Nusra“ u Siriji.

Zapravo, od same objave ruskog Ministarstva obrane o isplovljavanju brodova Sjeverne flote iz svojih baza na krajnjem sjevero-zapadu Rusije, i Siriji kao njihovom krajnjem odredištu, bilo je jasno kako će se te snage priključiti vojnim operacijama već postojećih ruskih zračnih snaga, koje već više od godinu dana ratuju na strani legalnog sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

Danas je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, na sastanku MO i predstavnika vojno-industrijskog kompleksa koji je predvodio predsjednik Putin, izjavio kako je Rusija započela veliku vojnu operaciju protiv islamista u Siriji i da je fregata „Admiral Grigorović“ izvršila lansiranje balističkih raketa „Kalibr“ po njihovim, ranije obavještajno utvrđenim ciljevima. Napadnute su, kazao je ministar, položaji „Islamske države“ i „Jabhat al-Nusre“ u regijama Idlib i Homs te dodao, kako Rusija nastavlja svoju potporu sirijskoj vojsci u borbi protiv terorizma.

Ministar Šojgu je kazao kako su s nosača zrakoplova „Admiral Kuznecov“ u zračnu akciju u Siriji poletjeli i zrakoplovi Su-33, a da su također napade izvršili i snažni obalni raketni sustavi „Bastion“, razmješteni u ruskim bazama Tartus i Hmeynim pokraj Latakije. Tamo su raspoređeni i raketni sustavi „Pancir“ radi obrane od nisko letećih aparata. Tamo su već od ranije dislocirani i suvremeni proturaketni i protuzračni sustavi S-400.

Osim toga, mi smo razmjestili još sedam sustava S-300 kako bismo pokrili dio mora, praktički do Cipra“, kazao je ministar Šojgu.

Dakle, sve su karte konačno na stolu. Rusija i SAD započele su otvorenu igru, svaka na „svom“ dijelu bojišnice: prva u Siriji, druga u iračkom Mosulu. Podsjetimo, Pentagon je posljednjih dana započeo s razmještajem 1700 novih američkih vojnika na mosulsku bojišnicu gdje se stvari ne odvijaju sukladno prvotnim planovima. Dvije su se države o svojim akcijama sigurno međusobno upoznale, pričemu je razvidno, kako je nakon pobjede g. Donalda Trumpa na američkim izborima reakcija Zapadnih zemalja na otpočetu novu veliku rusku operaciju u Siriji puno manje histerična, suzdržanija i uglavnom se, za sada, svodi na puku zabrinutost za civilne žrtve.





Moskva je zaigrala novu taktiku. Ona već 28 dana ne izvodi zračne napade na grad Aleppo i okolicu i tako otupljuje optužbe sa strane američkog State Departmenta i EU da uništava tamošnje civilno stanovništvo i ruši gradsku infrastrukturu, uključno i bolnice i škole. Otvaranjem vojne operacije u strateški važnoj regiji Idlib, zapadno od Aleppa (koja također graniči s Turskom), Rusija rasterećuje bojišnicu u Aleppu za snage sirijske vojske koja tamo nastavlja teške ulične borbe i koja nema na raspolaganju puno pričuvnog vojnog sastava. Osim toga, regija Idlib bitna je za uspostavu kompaktnog teritorija pod vlašću Damaska koji bi time zaokružio sjeverozapadni i južni dio Sirije, najvažniji i najnaseljeniji dio zemlje. Nakon ovladavanja tim ključnim teritorijem predsjednik Asad bio bi spreman na stvarni politički dijalog s umjerenom oporbom koja bi morala biti pročišćena od veza s terorističkim organizacijama, što je u sadašnjim uvjetima vođenja borbi u Aleppu i Idlibu nemoguće očekivati. Naravno, Asad bi u slučaju vojne pobjede u ključnom dijelu zemlje bio još više politički ojačan.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like