Rusija gomila snage blizu Harkiva, najavila moguće nove korake u nuklearnom odvraćanju

Rusija gomila snage u blizini sjevernog dijela ukrajinske regije Harkiva gdje je ranije ovaj mjesec pokrenula ofenzivu, ali još uvijek nema dovoljno vojnika za veliki napad u tom području, rekao je u četvrtak vrhovni ukrajinski zapovjednik. Ukrajina tvrdi da je stabilizirala bojišnicu u sjeveroistočnoj regiji Harkivu gdje su ruske snage pokrenule prekogranični napad 10. svibnja kojim je otvorena nova bojišnica u 27-mjesečnom ratu i kojim su razvučene brojčano manje snage Kijeva.

General pukovnik Oleksandr Sirski rekao je da Rusija nastavlja slati dodatne pukovnije i brigade iz drugih područja i s poligona kako bi povećala svoje snage na dvije glavne linije napada na sjeveru regije Harkiva. To uključuje područje Strileča-Lipci između dva mala sela i blizinu pograničnog grada Vovčanska gdje su se vodile ulične borbe. “Te snage trenutno nisu dovoljne za ofenzivu velikih razmjera i proboj naše obrane”, rekao je Sirski u izjavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu, prenosi Reuters.

Glavni stožer Ukrajine tvrdi da njegove snage nastavljaju jačati svoje obrambene linije u tom području i odbile su ruski napad u blizini sela Staricja na harkivskoj bojišnici u četvrtak. Glasnogovornik Nacionalne garde Ruslan Muzičuk rekao je da ruske snage nisu napredovale u regiji Harkiva proteklog dana. Sirski je rekao da je ukrajinsko “stvaranje rezerve streljiva” također smanjilo ofenzivne sposobnosti ruskih snaga.

Sjedinjene Američke Države konačno su u travnju odobrile veliki paket pomoći Ukrajini nakon mjeseci odgode. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srijedu da američko oružje koje je isporučeno pomaže u stabilizaciji ukrajinskih borbenih linija.

Švedska šalje ‘najvažniji paket pomoći Ukrajini’





Rusija: Mogući novi koraci u nuklearnom odvraćanju, ovisno o SAD-u

Rusija bi mogla poduzeti dodatne korake u području nuklearnog odvraćanja ako Sjedinjene Američke Države rasporede projektile srednjeg i kratkog dometa u Europi i Aziji, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu državnoj novinskoj agenciji RIA, prenosi Reuters.

RIA se pozvala na planove SAD-a, objavljene u travnju, za raspoređivanje projektila u indo-pacifičkoj regiji kao odgovor na ono što Washington vidi kao rastuću kinesku militarizaciju. Takvo raspoređivanje prije bi bilo zabranjeno prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) s Rusijom iz 1987. iz kojeg se SAD službeno povukao 2019. nakon što je rekao da Moskva krši sporazum, što je optužba koju je Kremlj odbacio.

Moskva je dugo upozoravala da će ukinuti moratorij koji je predložila nakon isteka sporazuma o raspoređivanju projektila kratkog i srednjeg dometa ako Washington nastavi s planovima za raspoređivanje takvih projektila u Aziji i Europi. Lavrov je za RIA-u rekao da će Rusija možda morati poduzeti i druge korake. “Ne isključujemo dodatne korake u sferi nuklearnog odvraćanja, jer će naši zapovjedni centri i lokacije naših nuklearnih snaga biti u dometu američkih projektila”, rekao je Lavrov.





Stoltenberg: Ukrajina može koristiti zapadno oružje za napade na vojne baze u Rusiji

Komentari

komentar

You may also like