Rijad je lansiranje rakete na svoj teritorij nazvao agresijom Irana

Saudijska novinska agencija SPA prenjela je izjavu arapske koalicije u Jemenu, kako Saudijska Arabija prekjučerašnje lansiranje balističke rakete iz Jemena prema Rijadu smatra činom agresije sa strane Irana, koji će se u buduće smatrati činom objave rata. Saudijska Arabija izrazila je svoje pravo na samoobranu i na odgovor Iranu.

„Zapovjedništvo koalicije smatra kako je to (lansiranje rakete) prljavi čin vojne agresije sa strane iranskog režima i u buduće će se razmatrati kao čin rata protiv kraljevstva Saudijske Arabije. To omogućuje zakonsko pravo kraljevstva na zaštitu svog teritorija i svog naroda, suglasno članku 51. Statuta UN-a (o pravu na samoobranu)“, navodi se u izjavi arapskih koalicijskih snaga. Također je navedeno kako Saudijska Arabija zadržava pravo odgovoriti Iranu u podobno vrijeme i na podoban način. Pri tom navode i da su isporuke naoružanja jemenskim pobunjenicima kršenje rezolucije 2216 Vijeća sigurnonosti UN-a, te su pozvali tu organizaciju i međunarodnu zajednicu na „primjenu mjera“ u odnosu na Iran.

Podsjećamo: jučer je i američki predsjednik Donald Trump izjavio, kako za napad balističkom raketom iz Jemena na Saudijsku Arabiju smatra odgovornim Iran. Sve se to odigrava gotovo istodobno s ostavkom libanonskog premijera Haririja, koju je objavio gostujući u Rijadu, kada je optužio Iran za destabilizaciju Libanona preko osnaženog „Hezbollaha“, a ostavku je podnio zbog navodne organizacije atentata protiv njega od strane proiranskih snaga u toj zemlji. Nedugo potom izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio, kako se radi o jasnom dokazu iranske potpore terorizmu te je pozvao međunarodnu zajednicu na konačni početak borbe protiv iranskog režima. Sve se to događa u kontekstu promjene vanjskopolitičkog smjera SAD-a prema Iranu tj. njezine radikalizacije, koja je rezultirala nedavnim uvođenjem novih sankcija protiv te zemlje pod optužbom za sponzoriranje terorizma, kao i najavom o jednostranom američkom povlačenju iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, čemu se protive sve najvažnije zemlje svijeta, osim Izraela, Saudijske Arabije i njoj odanih arapskih monarhija Perzijskog zaljeva.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like