Rekorderi preferencijalnih glasova u Hrvatskoj, i čudna pravila koja od dobitnika stvaraju gubitnike

U Hrvatskoj je na izbore za Europski parlament izišao 741.641 građanin s pravom glasa. Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova – čak 101.721. To znači kako je osvojio 39,73 posto svih glasova HDZ-ove pobjedničke liste koja je osvojila 34,60 posto glasova. Time je dobila čak šest od ukupno maksimalno (i samo teoretski) mogućih 12 mandata, što je dva više u odnosu na izbore 2019. godine.

Prfema broju preferencijalnih glasova na listi HDZ-a Plenkovića slijedi Davor Ivo Stier s 25.334 glasova koji je poziciju u Bruxellesu lovio s trećeg mjesta na listi te Marijana Petir s 21.505 glasova koja se mandatu u EU parlamentu nadala s posljednjeg 12. mjesta na listi – navodi u ponedjeljak portal Net.hr.

Međutim, usprkos velikom broju preferencijalnih glasova, na temelju trenutačnih rezultata Petir nije osvojila mjesto u Bruxellesu, nego su to uspjeli Dubravka Šuica, bivša ministrica turizma Nikolina BrnjacKarlo Ressler i Željana Zovko. Tek će se vidjeti kome će svoj mandat prepustiti premijer Plenković, s obzirom kako je malo vjerojatno da će odustati od premijerske pozicije.

Za pretpostaviti je da bi to vjerojatno učinio ako bi mu Europski parlament dodijelio koju od rukovodećih pozicija u ključnim tijelima EU-a, ali to su ipak samo nagađanja.

Foto: AP Photo / Darko Bandic / Guliver image

SDP, DP i Možemo!

SDP-ova lista ima četiri predstavnika u Bruxellesu, a prema broju glasova predvodi ih nositeljica liste i dosadašnja europarlamentarka Biljana Borzan s 83.588 preferencijalnih glasova. Mjesto u EP osigurao je i Tonino Picula s osvojenih 30.059 glasova iako je u izbornu utrku ušao s posljednjeg mjesta na listi.

Treći po broju preferencijalnih glasova je još jedan europarlamentarac Predrag Fred Matić sa 17.222 glasa, dok je četvrta Dalija Orešković s 11.549 glasova.





Ali potonja vjerojatno neće za Bruxelles jer je to mjesto osigurala treća na SDP-ovoj listi Romana Jerković Kraljić s 1.005 glasova.

U Domovinskom pokretu s 35.238 glasova uvjerljiv u odnosu na konkurenciju bio je Stephen Nikola Bartulica – medijska osoba tjedna, koja je ounila naslovnice zbog „afere“ s njegovim kreditom i prihodima. DP je potvrdio da će ih on predstavljati u Bruxellesu.

Jedan mandat, kao i Domovinski pokret, osvojila je stranka Možemo! čija je Ivana Kekin osvojila najviše glasova – 11.300. Ali s obzirom na njen mandat u Hrvatskom saboru, prepušta mjesto stranačkom kolegi Gordanu Bosancu koji je drugi po broju preferencijalnih glasova (6,126).





Izbori pokazali: Europa skrenula udesno; u Hrvatskoj po starom – uz blagi otklon udesno

Čudna pravila: Petir nije prošla iako je osvojila za trećinu više glasova

Iako su neka imena s izbornih lista, kako je i vidljivo, osvojila veći broj preferencijalnih glasova od drugih stranačkih kolega, to im i ne jamči ulazak u Europski parlament. Dakle, čudna pravila koja vrijede ne jamče i da će proći svi oni kandidati za koje građani daju najveći broj glasova. Ali evo najprije što kažu sama pravila.

Pravo na sudjelovanje u diobi za člana Europskog parlamenta ostvaruju liste koje na izborima dobiju najmanje 5 posto danih glasova birača. Preferencijalni glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako broj preferencijalnih glasova za pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista. Izabrani su oni kandidati sa svake liste kandidata koji su dobili najveći broj preferencijalnih glasova. Kada dva ili više kandidata dobiju isti broj preferencijalnih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata.

Međutim, ako kandidati nisu osvojili 10 posto glasova od ukupnog broja glasova koji je dobila ta lista, u Europski parlament biraju se članovi na temelju rednog broja na listi.

Tako primjerice Marijana Petir s 21.056 ne ulazi u EU parlament jer nije osvojila 10 posto od ukupnog broja glasova na HDZ-ovoj listi pa je u EU parlament ušla Željana Zovko koja je dobila za trećinu manje glasova, kao i Karlo Ressler.

O tome svjedoči i sudbina gore navedene Darije Orešković sa SDP-ove liste, kojoj je planove poremetila Romana Jerković Kraljić sa svega 1.005 glasova, dok je Orešković dobila 11.549 glasova. Preko 10 tisuća glasova više od nje.

I za kraj. Kada pogledamo apsolutni broj glasova na jučerašnjim izborima u Hrvatskoj vidljivo je kako je HDZ uvjerljivo pomeo ljevicu, ali to je već jedna posve druga tema.

Macronov novi ‘ruski rulet’. Plenković bi mu mogao zapjevati tužaljku

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like