Referendumi u Venetu i Lombardiji: glasači se izjasnili za autonomiju

U nedjelju, 22. listopada, u dvije talijanske sjeverne regije, Lombardiji i Venetu, održani su konsultativni referendumi o proširenju njivove autonomije. Prema objavljenim rezultatima, referendumi su uspjeli, a birači su se izjasnili za postavljene ciljeve.

Izborna komisija Veneta priopćila je kako je više od 98% izišlih glasača glasovalo za autonomiju regije. Glasovanju je pristupilo 57% glasača s pravom glasa. Luca Zaia, guverner regije, izjavio je kako se radi o „pobjedi stanovnika Veneta, pobjedi građanske svijesti, pobjedi ljudi koji žele biti gazde u svom domu“. Radi se o „povijesnom događaju“, kazao je Zaia i obećao, kako će već danas početi raditi na „ugovoru, koji ćemo predložiti središnjoj vladi (u Rimu)“. Također je dodao kako je regionlni glasački sustav u nedjelju bio izložen hakerskim napadima.

U Lombardiji je za autonomiju regije glasovalo 95% stanovnika, izjavio je guverner regije Roberto Maroni, zahvalivši se „tri milijuna građana Lombardije koji su došli glasovati“, od čega je samo 3% bilo protiv autonomije. Referendumu se odazvalo više od 40% glasača, uz prethodno utvrđen minimalni prag odaziva od 34%, a pobrojana je samo trećina glasova, kazao je Maroni.

Lombardija je, kazao je dalje, došla do povijesnog rezultata jer se ovdje po prvi put primjenjivao sustav internetskog glasovanja, nedostupnog za hakerske napade.

Maroni je izjavio kako sada on „i Luca Zaia mogu ujediniti napore i početi bitku stoljeća“

Iako ovi referendumi nisu pravno obvezujući po središnju vladu u Rimu, oni imaju vrlo jasnu političku poruku i jasno odražavaju raspoloženje građana dviju najbogatijih talijanskih regija po pitanju unutarnjeg ustroja Italije.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like