Putin zaprijetio Europi ozbiljnim posljedicama: ‘Mali ste i gusto naseljeni’

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je iz uzbekistanske prijestolnice Taškenta zaprijetio Europi “ozbiljnim posljedicama” ako se Ukrajini dozvoli da po ruskom teritoriju koristi dalekometno precizno oružje koje joj isporučuje Zapad.

“Ti predstavnici NATO-a, posebno u Europi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti s čime se igraju”, rekao je ruski čelnik, navijestivši da bi Rusija mogla poduzeti protumjere. O tome u srijedu, 29. srpnja, izvješćuju brojni svjetski mediji.

Pritom je Putin ukazao na britanske krstareće rakete Storm Shadow, a aludirao i na francuske rakete sličnih karakteristika SCALP i američke rakete HIMARS, kazavši kako tim modernim sustavima ne upravljaju ukrajinski vojnici, već visokokvalificirani stručnjaci NATO-a na temelju podataka satelitskog izviđanja. To je oružje ukrajinska vojska do sada uglavnom koristila za napade na ruske ciljeve na okupiranim teritorijima, uključujući i Krim.

Rekao je kako europske zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.

Govoreći o glavnom tajniku NATO saveza Jensu Stoltenbergu, koji je na prekjučerašnjem sastanku parlamentarne skupštine NATO-a u Bugarskoj rekao  kako smatra da Ukrajina zapadnim oružjem može gađati vojne ciljeve na ruskom teritoriju i da je riječ o pravu na samoobranu, Putin ga je oštro kritizirao. Prema Putinu, takvo odobrenje zapadnih država predstavljalo bi izravnu konfrontaciju između Rusije i Zapada, pri čemu je ruski vođa podsjetio na rusko nuklearno oružje.

Parlamentarna skupština NATO-a: summit NATO-a u Washingtonu mora pojačati podršku Ukrajini





Upitnom smatra pomoć SAD-a Europi ako u njoj dođe do eskalacije

Pritom upitnom smatra moguću zaštitu zemalja NATO saveza od strane SAD-a. “Ako se ozbiljne posljedice za Europu materijaliziraju, kako će se SAD ponašati s obzirom na naš paritet u strateškom naoružanju?”, upitao je ruski predsjednik, koji je sredinom svibnja osobno zapovjedio prvu rusku vojnu vježbu nestrateškim tj. taktičkim nuklearnim oružjem od ruske samostalnosti nakon raspada SSSR-a.

Prva faza te vježbe upravo je u tijeku u ruskom Južnom vojnom okrugu koji graniči s Ukrajinom, kao i u Bjelorusiji, a počela je nedugo nakon izjava pojedinih zapadnih dužnosnika o mogućem slanju njihovih vojski u Ukrajinu i o najavama davanja dozvole za korištenje njihovog oružja za napade na Rusiju.





Putin je komentirao i izjavu glavnog zapovjednika ukrajinske vojske Oleksandra Sirskog o nazočnosti službenih francuskih plaćenika iz Legije stranaca na teritoriju Ukrajine.

– Rusija odavno zna da su oni tamo, kazao je Putin. Međutim, sada ih žele legalizirati. Sve što se događa je eskalacija i još jedan korak prema globalnom sukobu – rekao je ruski vođa.

Vojno-politička analiza Zorana Metera: Suluda igra koja će završiti ruskom eskalacijom

Komentari

komentar

You may also like