Putin o novim sankcijama: Barem ćemo dobivati manje smeća i manje stjenica iz europskih gradova

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je prijedloge Zapada da se Rusiji ograniči prodaja odvijača i druge manje robe smiješnima. No, rekao je, šaljivo, da on vidi i pozitivnu stranu  takvih sankcija.

Napomenuo je da kada je riječ o sankcijama, zapadni političari “sada jednostavno dolaze do točke apsurda u svojim fantazijama” i “predlažu zabranu uvoza odvijača, igala i sličnih stvari u Rusiju”. “Što manje smeća za nas, to bolje. Manje su šanse da stjenice dođu ovdje iz velikih europskih gradova”, rekao je Putin, prenosi ga TASS. Ruski predsjednik se podrugljivo referirao na problem kojeg turistički sektor Pariza doživljava s najezdom stjenica na krevetima, a dio najezde se proširio i na London.

Putin je napomenuo da je BDP za devet mjeseci porastao za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su plaće u Rusiji realno porasle za 7,5 posto, a stopa nezaposlenosti ostala je niska i na 3 posto. Međutim, upozorio je da bi Zapad mogao posegnuti za agresivnijim mjerama jer je potencijal zapadnih sankcija iscrpljen. Također, tvrdi da je moguće da bi zapadne zemlje mogle izvršiti sabotažu nad ključnom ruskom infrastrukturom kao što su cjevovodi, elektrane ili komunikacijske mreže.

Litva je predložila uključivanje izvoza gumba, čavala, šivaćih i igala za pletenje u Rusiju u nova ograničenja. No, Bloomberg piše, pozivajući se na neimenovane izvore da bi nove sankcije uključivale zabranu izvoza strojeva za zavarivanje, kemikalija i druge tehnologije koja se koristi u vojne svrhe. Također se razmatraju ograničenja uvoza određenog softvera, kao i određenih obrađenih metala i aluminijskih proizvoda, građevinskog materijala, robe povezane s prijevozom i dijamantima.

Komentari

komentar





You may also like