Prvi ruski tankeri s LNG plinom sjevernim morskim putom plove za Kinu

Ruski LNG tankeri klase Ars7 „Vladimir Rusanov“ i „Eduard Toll“ uspješno završavaju samostalnu plovidbu (bez pratnje ledolomaca) kroz Sjeverni morski put u smjeru Kine.

Ruska energetska tvrtka „NOVATEK“ , koja je glavni investitor ruskog arktičkog energetskog projekta „Yamal LNG“, objavila je, kako je tanker „Vladimir Rusanov“ već u potpunosti prošao Sjeverni morski put i ušao u Čukotsko more. Početna točka plovidbe bila je luka Sabetta, u kojoj se vrši ukrcaj ukapljenog plina iz projekta Yamal LNG“, a završna točka uplovljavanja je u Kini. Zamrznuti dio Sjevernog morskog puta prošli su za svega 9 dana, pritom potpuno samostalno, bez pratnje ledolomaca. To govori o kvalitetnim sustavima za lomljenje leda kojim su opremljeni ti tankeri, objavljeno je u NOVATEK-u. Radi se o „prvim, povijesnim isporukama ruskog LNG plina Sjevernim morskim putom bez pratnje ledolomaca. Oni otvaraju početak službenih isporuka ukapljenog plina Sjevernim morskim putom, koji su postali mogući zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama LNG tankera arktičke klase Ars7, izrađenih po narudžbi NOVATEK-a specijalno za arktičke projekte“, izjavio je predsjednik uprave te tvrtke Leonid Mihelson.

Radi se o ekskluzivnoj seriji tankera tipa „Yamalmax“, a ukupno je naručeno 15 tankera – svi za potrebe prijevoza ukapljenog plina s projekta „Yamal LNG“. Jedinstveni su po tome što su sposobni čitavu godinu bez prestanka raditi na temperaturama do -50 C°. Suvremene komponente omogućuju im lomljenje leda debljine do 2,1 metara. Glavni tanker serije „Yamalmax“ je “Christophe de Margerie”, izgrađen u studenom 2016.g. (ime je dobio po tragično stradalom čelniku francuskog energetskog diva „Total“). Taj je tanker u prosincu 2017.g. prevezao prve količine ukapljenog plina s poluotoka Yamal za američko i zapadnoeuropsko tržište, zahvaćeno polarnom hladnoćom.

Podsjećamo: projekt „Yamal LNG“ čini postrojenje za proizvodnju ukapljenog plina na istoimenom poluotoku, smještenom na ruskom Arktiku, s pripadajućim suvremenim terminalom. Dioničari su: ruski NOVATEK (50,1%), francuski „Total“ (20%), kineski CNPC (20%) i kineski Fond „Put svile“ (9,9%).

U okviru projekta izgrađene su tri linije – svaka nosivosti od 5,5 milijuna tona LNG plina, i jedna dopunska linija od 1 milijun tona ukapljenog plina. Proizvodnja na prvoj liniji počela je u prosincu 2017. godine.

Prva isporuka ruskog LNG plina u SAD: Ameriku stisnula polarna zima, a cijene plina porasle do neviđenih razina





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like