Poljska premijerka: Poljska ima pravo na ratnu odštetu od Njemačke

Poljska, očito u potpunosti zaigravši na američku kartu i računajući na njihovu zaštitu, „igra tvrdo“, istodobno na „dva fronta“: prema Njemačkoj i prema Rusiji. O tome svjedoče i slijedeće vijesti:

Poljska premijerka Beata Szydlo izjavila je kako Poljska ima pravo zahtjevati od Njemačke reparacije zbog šteta koje su joj nanesene tijekom Drugog svjetskog rata.

Službeni Berlin je naglasio kako je pitanje ratnih reparacija Poljskoj već odavno zatvoreno.

„Poljska govori o pravdi. Poljska govori o onom što mora biti ispunjeno. Mi smo žrtve Drugog svjetskog rata. Mi smo žrtve kojima šteta još nikako nije nadoknađena“, izjavila je poljska premijerka na medijskoj konferenciji održanoj u četvrtak u Varšavi.

Pritom je pozvala sve kritičare te ideje da pogledaju povijest i podsjete se „što se događalo na poljskoj zemlji u vrijeme rata.“

Prethodno je o pravu Poljske na isplatu odštete od strane Njemačke govorio i poljski ministar obrane Antoni Macierewicz.





„To je nepravda, da je poljska država odustala od… njemačkih vojnih reparacija. To se sovjetska kolonija, zvana Narodna Republika Poljska, odrekla dijela reparacija“, izjavio je poljski ministar obrane i dodao, kako Varšava  ima pravo postaviti pitanje o reparaciji, zato što poljsko odustajanje od odšteta nema karakter dokumenta pravne važnosti.

Prema zaključcima Postdamske konferencije iz 1945.g. na kojoj se raspravljalo o posljeratnom ustroju i teritorijalnom razgraničenju, Poljska je od tadašnjeg njemačkog teritorija dobila Pomeraniju, Sleziju i 2/3 Istočne Pruske. Međutim, Poljska je izgubila teritorije u Bjelorusiji i u Zapadnoj Ukrajini.

Službeni Berlin smatra kako je pitanje vojnih odšteta Poljskoj riješeno za uvjek, izjavilo je glasnogovorništvo savezne vlade za rusku novinsku agenciju RIA.





„Vi o tome možete pogledati u protokolu vladine konferencije za medije od 2. kolovoza, kada se o toj temi posljednji put raspravljalo“, priopćilo je glasnogovorništvo vlade kancelarke Angele Merkel.

Ovoj vijesti treba nadodati i onu, koju je 21. kolovoza objavio poljski medij Dziennik, o tome, kako zastupnici poljskog parlamenta iz vladajuće stranke „Pravo i pravda“ pripremaju zakon kojim će se tražiti vojna odšteta od Rusije, a da je jedan od inicijatora tog prijedloga, Stanislav Penta, predložio da se prema Moskvi istupi sa zahtjevom za isplatu „trilijuna zlota za zločine SSSR-a“. Njegova stranačka suradnica M. Gosziewska kazala je kako su „Rusi uništili industriju i umjetnička djela“ i da zato Rusija mora platiti odštetu Poljskoj.

Prethodno je poljski ministar vanjskih poslova, Witold Waszczykowski, izjavio, kako je SSSR kriv za početak Drugog svjetskog rata. Prema njegovom mišljenju, Sovjetski Savez je „jako puno pridonio početku Drugog svjetskog rata“ jer je „zajedno s Njemačkom napao Poljsku“. Glede toga, i spomenuti poljski  ministar obrane izjavio je kako je SSSR djelovao u dosluhu s Njemačkom s ciljem uništenja Poljaka.

Podsjećamo, u srpnju je poljski predsjednik potpisao dopunu zakona o zabrani komunizma, koji uključuje i rušenje sovjetskih spomenika. Ruska strana taj je potez okarakterizirala provokacijom, podsjećajući, kako je u borbama protiv Hitlerove Njemačke u Poljskoj poginulo oko 600 tisuća sovjetskih vojnika.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like