Politico: Sve 32 članice NATO-a su potvrdile Marka Ruttea za glavnog tajnika

Sve 32 države članice NATO-a složile su se s kandidaturom nizozemskog premijera Marka Ruttea za sljedećeg glavnog tajnika NATO-a koji će naslijediti Norvežanina Jensa Stoltenberga, izvijestio je Politico, dodajući da će Rutte službeno biti imenovan tijekom summita u Washingtonu u srpnju.

“Mark Rutte bit će sljedeći glavni tajnik NATO-a nakon što su se sve 32 članice saveza složile da će nizozemski premijer u odlasku naslijediti Jensa Stoltenberga. Nakon potvrda Mađarske i Slovačke u utorak, Rumunjska je potvrdila svoju potporu Rutteu u četvrtak, a rumunjski predsjednik Klaus Iohannis povlači svoju kandidaturu za čelno mjesto NATO-a”, navodi se na portalu.

Foto: Guliver

Čeka ga intenzivan posao

Rutte će naslijediti Stoltenberga 2. listopada na mandat od 5 godina. Politico napominje da će jedan od Rutteovih glavnih ciljeva biti povećanje vojne potrošnje svih država članica na 2 posto BDP-a, dok nizozemsku vojnu potrošnju nije uspio dovesti na tu brojku dok je bio premijer. Prema iznesenim podacima NATO-a, Nizozemska će tek ove godine dosegnuti brojku od 2%. Sveukupno, ukupno 23 od 32 države članice ove će godine dosegnuti ovaj prag.

Europski političari strepe od manje pomoći SAD-a europskim članicama ako Trump postane predsjednik. No, Ruttea se u nekoliko navrata na prijašnjim funkcijama sastajao s Trumpom. Gordon Sondland, koji je služio kao Trumpov veleposlanik u Europskoj uniji, rekao je za Politico da je Rutte “imao povijest uzvraćanja kada je mislio da Trump nije u pravu i da je to znao činiti  ravno u lice. Mislim da je to veliko osvježenje za Trumpa”, dodao je.

Rutteu treba odobrenje svih članica ako želi biti tajnik NATO-a: Orban sada ima uvjet





Komentari

komentar

You may also like