Podmetnuta eksplozija naftovoda u Bahreinu utječe na rast cijena nafte

Tržište nafte vraća se u ravnotežu brzom dinamikom, a smanjenje proizvodnje je „jedina moguća varjanta“ za uspostavu stabilnosti, izjavio je glavni tajnik organizacije OPEC Mohammed Barkindo.

Globalno sniženje proizvodnje nafte pomoglo je smanjenju naftnih rezervi s rekordno visoke razine, izjavio je ministar energetike UAE Suhail Al-Mazroui na konferenciji u Abu Dhabiju.

Susjedni Oman podupire nastavak sporazuma o smanjenju proizvodnje (tzv. OPEC+: zemlje te organizacije plus Rusija, Oman i još neke zemlje, op. GN) koji ističe u ožujku 2018.g., izjavio je tamošnji ministar nafte Mohammed bin Hamad Al-Rumhy. Podsjećamo: krajem 2016.g. te su se zemlje u Beču dogovorile o smanjenju dnevne proizvodnje nafte za ukupno 1,8 milijuna barela u odnosu na dnevnu proizvodnju iz listopada te godine. Rok važenja sporazuma bio je šest mjeseci, ali su ga države u svibnju ove godine produžile za još 9 mjeseci tj. do kraja ožujka 2018.g.

Glavni tajnik OPEC-a, Mohammed Barkindo, na istoj je konferenciji izjavio kako će u ponedjeljak ta organizacija, u svom redovitom mjesečnom izvješću o tržištu, povisiti ocjenu rasta potražnje za naftom na „više od 1,5 milijuna barela dnevno“, kako u 2017. tako i u slijedećoj godini. Zalihe su se ove godine smanjile za više od 180 milijuna barela, kazao je Barkindo.

Smanjenje proizvodnje nafte rezultiralo je povišenjem njezine cijene, pri čemu se nafta sorte Brent približava dvogodišnjem maksimumu. U Beču će se 30. studenog održati sastanak OPEC-a, na kojem će se razmotriti sporazum koj je stupio na snagu u siječnju, a vjerojatno  će biti i produžen nakon što mu u ožujku iduće godine istekne rok. Rusija i Saudijska Arabija, kao najveći svjetski proizvođači nafte, a također i Irak već su najavili svoju potporu produljenju tog sporazuma.

Glavni tajnik OPEC-a kazao je kako je uvjeren, da bi u slučaju da sporazum nije bio postignut kao odgovor na krizu, naftni sektor bio u lošijoj poziciji nego li je to sada.





S tim se slaže i spomenuti ministar energetike UAE, navodeći, kako je koordinirana akcija smanjenja proizvodnje unutar i izvan kartela omogućila smanjenje zaliha nafte s rekordne razine. Pritom je izjavio kako je optimističan za 2018.g., koju je nazvao „godinom oporavka“ naftnih tržišta. Uz to je dodao, kako proizvodnja američke nafte iz škriljevca, koja je bila izvor globalnog zasićenja na tržištu, nije mogla operativno porasti kao odgovor na nedavno povišenje cijena nafte. UAE su četvrta zemlja po količini proizvodnje nafte unutar OPEC-a i zalaže se za nastavak sporazuma o smanjenju njezine dnevne proizvodnje i nakon ožujka iduće godine.

Najveći arapski proizvođač nafte izvan OPEC-a, Oman, član je vijeća proizvođača koje nadzire spomenuti sporazum (vijeće čini samo šest zemalja: Saudijska Arabija, Rusija, Venezuela, Kuvajt, Alžir i Oman). Oman se također zalaže za njegovo produljenje do kraja 2018.g. i procjenjuje kako će se cijena nafte zadržati na razini većoj od 60 dolara za barel i tijekom iduće godine, izjavio je omanski ministar za naftu.

Cijene nafte u ponedjeljak porasle





U ponedjeljak, 13. studenog, cijene nafte naznatno su porasle na temelju očekivanja stabilizacije naftnog tržišta u svezi sporazuma OPEC+, ali i zabrinutosti treidera u svezi eksplozije naftovoda u Bahreinu krajem prošlog tjedna.

Prema jutrošnjim informacijama, cijena siječanjskih fjučersa za naftu Brent porasla je za 0,08 posto tj. iznosi 63,57 dolara za barel. Cijena prosinačkih fjučersa za naftu sorte WTI povisila se za 0,12 posto i dosegla je cijenu od 56,81 dolar za barel.

Rast cijena nafte, osim politike OPEC+, potaknula je i zabrinutost spomenutom eksplozijom naftovoda u Bahreinu, koja prijeti prekidima isporuka nafte iz Saudijske Arabije. Bahreinsko Ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je kako je eksplozija, koje se dogodila u petak, rezultat „ekstremističkih aktivnosti“, a nastali požar je brzo ugašen i stradalih osoba nije bilo.

Panarapska televizija „Al Arabiya“ priopćila je, pozivajući se na saudijsko Ministarstvo energetike, kako je Saudijska Arabija  privremeno obustavila transport nafte kroz taj naftovod i pojačala mjere sigurnosti na naftnim objektima u svojoj zemlji. Bahreinski mediji su u subotu objavili kako je Saudijska Arabija ponovo pokrenula isporuke nafte prema toj zemlji.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like