Počelo je! Iranske snage u Siriji napale izraelsku vojsku na Golanskoj visoravni

Rano jutros, 10. svibnja, specijalna postrojba „Al-Quds“ iranskog Korpusa revolucionarne garde izvršila je raketni napad na izraelske vojne objekte na Golanskoj visoravni. Radi se o iranskom protuodgovoru na prethodni izraelski zračni napad na proiranske snage u Siriji.

Naime, jučer smo objavili vijest izraelskih i arapskih medija o napadu izraelskih zračnih snaga na pojedine sirijske vojne objekte kojima se koriste proiranske sanage u toj zemlji, kao i položaji sirijske PZO u zoni Damaska i na jugu zemlje – prema granici s Izraelom. Danas se na istu temu oglasilo i rusko Ministarstvo obrane. Ono je objavilo, kako su sirijski sustavi proturaketne obrane uspjeli uništiti više od polovice izraelskih raketa. Podataka o šteti i ljudskim žrtvama još uvjek nema.

Podsjećamo: snažni izraelski zračni napad dogodio se  rano u noći, 9. svibnja,  trajao je od 01:45 do 03:45 sati, a u njemu je sudjelovalo čak 28 izraelskih zrakoplova F-15 i F-16, koji su lansirali 60-ak raketa, a Siriju je s izraelskog teritorija napalo i više od 10 taktičkih raketa. Izraelska vlada napade je okarakterizirala kao odgovor na napad iranskih postrojbi u zoni Golanske visoravni.

Glasnogovornik izraelskog vojnog zapovjedništva Jonathan Conricus priopćio je kako se radi o jednoj od najvećih zračnih operacija posljednjih godina i „sigurno najvećoj protiv iranskih ciljeva“, a njezin zadatak bio je „prouzročiti dugoročnu štetu iranskom vojnom potencijalu u Siriji“. Također je prikazana karta s 35 točaka na koje je izvršen napad, uključno i one u zoni Damaska i granice Sirije s Izraelom. Pritom je navedeno kako su napadnuti oni objekti kojima se služi jedna od postrojbi iranskog Korpusa straže islamske revolucije.

Napad izraelskih snaga prethodio je jučerašnjem odlasku izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Moskvu, službeno, zbog sudjelovanja na tradicionalnoj ruskoj vojnoj paradi povodom Dan pobjede,  ali je izvršen i nedugo nakon Trumpove odluke o povlačenju SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma što je Izrael odmah pozdravio. Oba ta čimbenika jasno ukazuju kako je tajming napada odabran pažljivo i da demonstrira izraelsku odlučnost po pitanju iranskog vojnog učešća i aktivnosti na sirijskom tlu. Glavni cilj Netanjahuovog posjata Rusiji ipak nije bila vojna parada već njegov kasniji razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o sirijskoj i široj bliskoistočnoj problematici. Prethodno se Vladimir Putin sastao i s ruskim Vijećem sigurnosti i s generalima raspravljao o netom ranije izvedenom izraelskom napadu. Detalji tih razgovora još nisu poznati ali je indikativna činjenica kako se Iran upravo jutros po prvi put odlučio vojno odgovoriti neposredno po izraelskim vojnim ciljevima. Teško da Moskva s tim nije bila upoznata.

Eskalacija izraelsko-iranskih odnosa postupno ulazi u fazu kulminacije. Geopolitika News nastavit će aktivno pratiti razvoj stanja i, kao i uvjek, biti prva u analitičkim prikazima novonastale situacije i prosudbe daljnjeg tijeka događaja koji prijete regionalnoj i široj stabilnosti i sigurnosti.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like