Palestinci pokrenuli opći štrajk s ciljem paralize Izraela

Palestinske javne i političke snage odlučile su u utorak, 18. svibnja, pokrenuti opći štrajk i akcije masovnog građanskog neposluha u cijeloj zemlji u znak prosvjeda protiv izraelskog bombardiranja opkoljenog pojasa Gaze, objavio je danas medij Midle East Eye – MEE.

Štrajk, kojim se planira poremetiti rad “svih gospodarskih i poslovnih objekata u Jeruzalemu, okupiranoj Zapadnoj obali, pojasu Gaze i palestinskim zajednicama u Izraelu”, uslijedit će nakon što je ubijeno više od 200 ljudi, uključujući 61 dijete. kao rezultat intenzivnih izraelskih napada na palestinsku enklavu s više od dva milijuna ljudi. Štrajk će se održati jer intenzivno izraelsko bombardiranje ne pokazuje znakove smanjivanja, navodi spomenuti medij.

Inicijativu su pozdravile palestinske političke stranke, institucije i sindikati.

Za razliku od prethodnih poziva na opći štrajk, koje su tradicionalno izražavale palestinske političke stranke, trenutnu akciju pokrenuli su obični Palestinci, napominje MEE.

Središnji odbor Fataha predložio je da se opći štrajk proglasi Danom bijesa.

Koalicija palestinskih nacionalnih i islamskih snaga izdala je izjavu u znak potpore štrajku i pozvala na “mobilizaciju” na različitim mjestima, uključujući kontrolne točke s izraelskim snagama.





 

Komentari

komentar





You may also like