Odlučujući dan za tržište nafte: Trump večeras obzanjuje svoju odluku o Iranu

Cijene nafte dostigle su maksimum s kraja 2014. godine. Barel sjevernomorske naftne sorte Brent skočio je na više od 76 dolara, a  zapadnoteksaške WTI približio se 71 dolaru.

Geopolitika nastavlja povišeni pritisak, a to se prije svega odnosi na rizik od uvođenja novih sankcija Iranu, što će dovesti do ograničenja ponude na svjetskom tržištu čiji je Iran iznova aktivni i važni igrač nakon ukidanja sankcija poslije potpisivanja nuklearnog sporazuma s tom zemljom u srpnju 2015. godine.

Krajnji rok, kojeg je naznačio američki predsjednik Donald Trump glede odluke o iranskom nuklearnom sporazumu, bio je 12. svibnja, ali je Trump, sinoć, na svojoj Twitter objavi napisao, kako će svoju odluku donijeti danas u 2 sata po američkom vremenu (oko 19 sati po srednjeeuropskom vremenu).

„Ja ću objaviti svoju odluku o dogovoru s Iranom sutra iz Bijele kuće u 14:00“, napisano je na Trumpovom tvitu.

Radi se o ključnom događaju po tržište nefte i sva pozornost bit će usmjerena upravo prema njemu. Trumpova ideja o povlačenju SAD-a iz Sporazuma, neovisno o njegovom oštrom stavu, naišla je na brojne kritike pa je i dalje prilično teško s točnošću predvidjeti njegovu današnju odluku. Hoće li on ustrajati na u siječnju objavljenom ultimatumu EU o samostalnom povlačenju SAD-a iz Sporazuma ukoliko EU ne podrži Trumpove tražene izmjene u sadržaju istoga (a EU ga nije podržala) ili će zbog sveopće američke izoliranosti u međunarodnoj zajednici po tom pitanju (podupiru ga jedino Izrael i Saudijska Arabija sa svojim Zaljevskim satelitima) odgoditi radikalno riješenje, saznat ćemo uskoro.

Prema mišljenju stručnjaka, u slučaju američkog uvođenja novih (starih, iz vremena prije potpisivanja Sporazuma) sankcija protiv Irana, svjetsko tržište može izgubiti oko milijun barela nafte dnevno.





Osim toga, rast cijena nafte posljedica je i stanja u Venezueli, gdje je u tijeku oštro smanjenje proizvodnje nafte, koja se smanjila pet puta više nego što to zahtjeva dogovor između OPEC-a i Rusije o smanjenju dnevne proizvodnje radi uravnoteženja ponude i potražnje „crnog zlata“ na svjetskom tržištu. Osim toga, sinoć je postalo poznato da je arbitražni sud donio odluku o isplati više od 2 milijarde dolara zbog venezuelanske nacionalizacije Conoco Phillipsa kroz polučenje karibskih aktiva državne naftne tvrtke Petroles de Venezuela (PDVSA), a to su ključni objekti naftnog sektora te zemlje.

Međutim, ima i onih, poput stručnjaka iz banke Barclays, koji smatraju kako je zabrinutost od naglog pada ponude nafte na svjetskom tržištu zbog Trumpove odluke o Iranu preuveličana.

„Neovisno o tome što će Trump objaviti ovog tjedna 8. i 12. svibnja, ta će objava, prije svega,  označiti početak dugih pregovora s drugim državama, potpisnicama Sporazuma. Mi smo analizirali ključne aspekte Sporazuma, razmatramo nekoliko scenarija i procjenjujemo njihov utjecaj na tržište nafte“, kaže se u priopćenju Barlays. Stručnjaci te banke razrađuju niz različitih scenarija, čiji se bit sastoji od toga, da će povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma utjecati na tržište u dugoročnoj, a ne kratkoročnoj perspektivi. Štoviše, oni su uvjereni kako će se proizvodnja nafte u Iranu očuvati oko sadašnje razine sve do 2025.g.





Podsjećamo: Donald Trump je često kritizirao Sporazum s Iranom, govoreći, kako taj dokument ne obuhvaća niz važnih pitanja, prije svega problem iranskog razvoja balističkih raketa. Trump je također izražavao sumnju u zakonitost postupaka bivšeg državnog tajnika Johna Carryja tijekom rada na Sporazumu s Iranom i prijetio, kako će do 12. svibnja objaviti odluku o povlačenju iz Sporazuma ukoliko on ne bude promjenjen. Američki ključni europski saveznici predlažu očuvanje Sporazuma, ali paralelno rade i nad novim sporazumom koji bi se odnosio na druga sporna pitanja između Zapada i Irana.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like