Nove oštre ruske reakcije: zaustavlja se suradnja s američkom vojskom o sprječavanju incidenata i sigurnosti letova nad Sirijom

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je kako jutrošnji američki napad na Siriju nije imao smisla ali da je imao unutarnjopolitički cilj – nastojanje za samopotvrđivanjem američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Mi samtramo kako te akcije nisu iskrene i da su neosnovane, kazala je Zaharova i dodala, kako je Rusija više puta izjavljivala na svim razinama o tome, da, na žalost, svake godine na stanje u svijetu sve više utječu unutarnji odnosi i raspored snaga u Washingtonu. Izjavila je kako nakon predizborne kampanje američka vanjskopolitička strategija još nije formulirana. Također, glasnogovornica ruskog MVP navodi, „kako za nikoga nije tajna da novom američkom predsjedniku u prvim mjesecima vladavine nije lako jer se različite američke političke institucije maksimalno suprostavljaju radu nove administracije“.

Ali jedno je sigurno, navodi Zaharova dalje, „takvo samopotvrđivanje na račun potpuno nelogičnih i besmislenih mjera s gledišta borbe protiv terorizma je opasno“. A opasno je zato jer se protivi zajedničkoj borbi s međunarodnim terorizmom kao globalnom ugrozom, navela je glasnogovornica ruskog MVP.

Podsjećamo kako je u svezi s američkim napadom na sirijsku zrakoplovnu bazu Shaayrat na istoku regije Homs, rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo službeno priopćenje u kojem se navodi kako se zaustavlja suradnja u sklopu Memoranduma o sprječavanju incidenata i osiguranja sigurnosti letova zrakoplova tijekom operacija u Siriji, kojeg su sklopili ruski i američki vojni stručnjaci, a također se traži i hitno sazivanje sjednice VS UN-a.

Prema informacijama arapskog medija „Al-Masdar“, tijekom jutrošnjeg napada na sirijsku zrakoplovnu bazu u Homsu uništeno je najmanje 15 sirijskih zrakoplova, a također su izgorjele cisterne s gorivom. Među poginulima je i jedan pilot sirijsjkog zrakoplovstva, a još ih je nekoliko ranjeno.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like