Njemački ministar odgovorio Trumpu: ne idemo u SAD pod nišanom pištolja

Jutros je Geopolitika News izvjestila o najnovijim ugrozama američkog predsjednika Donalda Trumpa Europskoj uniji uvođenjem carina na uvoz automobila, ukoliko sutrašnji sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom završi neuspješno. Kako se i moglo očekivati, nije trebalo dugo čekati na reakciju s druge strane Atlantika.

Europa se neće potčinjavati Sjedinjenim Državama zbog ugroza iz Washingtona o uvođenju novih uvoznih carina, i nada se riješiti spor putom pregovora, izjavio je u utorak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

„Dobro je što će Jean-Claude Juncker sutra u Washingtonu voditi pregovore i probati naći riješenje, ali mi ne namjeravamo ići na pregovore pod nišanom pištolja. Ja ne mislim kako nas prijetnje približavaju riješenju“, izjavio je Maas.

„Mi se u Europi moramo držati zajedno… Nadam se kako ćemo to uspjeti riješiti na temelju konsenzusa, ali nas neće uspjeti zastrašiti“, kazao je njemački ministar vanjskih poslova.

Podsjećamo: američki predsjednik Trump već je ranije Europsku uniju nazvao „trgovinskim protivnikom“ i žalio se na njezine barijere u odnosu na američke tvrtke, ali i na više uvozne carine koje EU ima u odnosu na američke automobile nego što je to obrnuti slučaj. S druge strane, EU dužnosnici govore, kako su, neovisno o tome što su EU carine na uvoz američkih automobila više od onih američkih na europske, carine koje primjenjuju SAD na druge proizvode, uključno i teretne automobile su više u odnosu na europske. Zato europska strana tvrdi kako smanjenje carina na uvoz američkih automobila može biti samo dio puno šireg trgovinskog sporazuma.

Njemački ministar Maas, koji se sprema za posjet Japanu i Južnoj Koreji, kojima također prijete uz one već ranije donešene, i nove američke carine na uvoz automobila, tvrdi kako nitko nije zainteresiran za nove i još veće carine.





Trump prijeti EU novim carinama na automobile. Sutra je dan D!

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like