Njemačka: dogovorili se o osnivanju koalicije za sastav vlade?

Njemačke konzervativne stranke CDU i CSU uspjele su se dogovoriti sa SPD-om o službenoj koaliciji, izjavio je u srijedu izvor iz jedne od konzervativnih stranaka, koji je sudjelovao na pregovorima, objavio je Reuters.

Drugi izvor nije mogao potvrditi postizanje sporazuma, izjavivši, kako strane još nisu suglasne oko niza pitanja.

Postizanje koalicije potvrdio je i britanski Guardian.

Sporazum, ukoliko informacija o njemu bude potvrđena, približit će Njemačku osnivanju nove vlade, nakon više od četveromjesečne neizvjesnosti koja je oslabila ulogu Njemačke u međunarodnim odnosima i postavila pitanje, može li kancelarka Angela Merkel ostati na svom položaju.

Bilo kakav dogovor mora polučiti potporu 464 tisuće članova SPD-a, koji ga moraju potvrditi putom pošte, prije nego se stranka može priključiti koaliciji s Angelom Merkel, koja, nakon prijašnjih neuspjelih pokušaja sastavljanja koalicije s manjim strankama sada  računa na SPD. Međutim, mnogi članovi SPD-a zastupaju stav protiv formiranja „velike koalicije“ (koja je bila na vlasti posljednje četiri godine), jer su zabrinuti da to može još više oslabiti rejting SPD-a. ozbiljno narušen nakon, od 1933.g. nikad lošijeg izbornog rezultata stranke na prošlim parlamentarnim izborima.

Pojedini članovi SPD-a također su zabrinuti, da bi nova „velika koalicija“ mogla, kao glavnu oporbu iznjedriti krajnje desnu stranku „Alternativa za Njemačku“ (AfD).





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like