Napetosti na Korejskom poluotoku: Japan i SAD ‘tijesno’ stoje uz Južnu Koreju

Južna Koreja, Japan i SAD dogovorili su se o “tijesnoj” sigurnosnoj suradnji kroz “pravovremene” konzultacije nakon što su Rusija i Sjeverna Koreja potpisale novi sigurnosni sporazum ovaj tjedan, izvijestili su lokalni mediji danas, citirajući glavnog diplomata iz Seula.

Ministar vanjskih poslova Cho Tae-yul dao komentirao je ovo nakon uzastopnih telefonskih razgovora s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i japanskom ministricom vanjskih poslova Yoko Kamikawom, izvijestio je Yonhap News. U Južnoj Koreji je stacionirano skoro 30 000 američkih vojnika u 15 vojnih baza. Tamo su još od 1953. i Korejskog rata koji do danas nije službeno okončan.

Foto: Guliver Image

Napetosti nakon vojnog sporazuma Rusije i Sjeverne Koreje.

U srijedu su Sjeverna Koreja i Rusija potpisale sporazum o partnerstvu u Pjongjangu, obećavši jedna drugoj pružiti vojnu pomoć “bez odgode” ako bilo koju od njih napadne treća zemlja. Ugovor o “sveobuhvatnom strateškom partnerstvu” potpisan je nakon summita čelnika dviju zemalja, ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

Nakon sjevernokorejsko-ruskog sporazuma, uslijedile su provokacije na granici Koreja, a Južna je čak pucala hice upozorenja.

Južnokorejski ministar Cho je danas rekao: “Kao odgovor na prijetnje Sjeverne Koreje, složili smo se ojačati čvrsto južnokorejsko-američko savezništvo i sigurnosnu suradnju između Juga, SAD-a i Japana, dok smo blisko surađivali kako bismo predvodili oštre odgovore međunarodne zajednice. Cho je telefonirao iz New Yorka, gdje je ovaj tjedan trebao prisustvovati sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o kibernetičkoj sigurnosti. Cho je predsjedavao sastankom Vijeća jer Južna Koreja ovog mjeseca predsjeda rotirajućem predsjedavanjem Vijeća sigurnosti.

TOP VIJEST: Putin izjavio da sporazum sa Sjevernom Korejom predviđa međusobnu pomoć u slučaju agresije





Komentari

komentar





You may also like