kim putin

Nakon sporazuma s Rusijom: Južna Koreja ispaljuje hice upozorenja

Južnokorejski vojnici ispalili su hice upozorenja nakon što su sjevernokorejske trupe po treći put ovog mjeseca prešle kopnenu granicu dok je vojni sporazum Pjongjanga s Rusijom prerastao u diplomatski spor između Koreja, piše The Independent.

Sjevernokorejski vojnici, koji su radili unutar demilitarizirane tampon zone koja razdvaja dvije Koreje, prešli su na teritorij Južne Koreje u četvrtak, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin završio posjet Pjongjangu. Južnokorejska vojska prvo je usmeno upozorila uljeze nakon čega su uslijedili hici upozorenja, priopćio je danas južnokorejski Združeni stožer.

Granica kao tampon zona

Prelaženja granice

“Nakon emitiranja upozorenja naše vojske i pucnjeva upozorenja, sjevernokorejski vojnici su se povukli natrag prema sjeveru”, dodali su. Ovo je treći incident upada nakon sličnih incidenata koji su se dogodili 9. i 18. lipnja, a svaki je uključivao oko 20 do 30 sjevernokorejskih vojnika koji su nakratko prešli crtu razgraničenja i povukli se ubrzo nakon što su Južnokorejci emitirali audio upozorenja i ispalili hice upozorenja. Dolazi do novih napetosti koje su eskalirale zbog razmjene propagandnih letaka i balona punih smeća.

Danas je Južna Koreja pozvala ruskog veleposlanika da uloži prosvjed zbog novog obrambenog pakta zemlje sa Sjevernom Korejom koji je dodatno povećao zabrinutost na južnom dijelu Korejskog poluotoka. Režim vođe Kim Jong-una već nekoliko mjeseci šalje oružje i streljivo Moskvi.

Kim i Putin potpisali su takozvani sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu za trenutno pružanje “vojne i druge pomoći” ako bilo koja strana bude napadnuta. Detalji dogovora ostaju nejasni, ali Putin je rekao da će se međusobno poduprijeti u jačanju obrambenih sposobnosti. Dvije su ga strane nazvale “najjačim ugovorom ikada”, dajući veliki poticaj vezama dviju zemalja.

Južna koreja uputila protest ruskom veleposlaniku

Zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Hong-kyun pozvao je ruskog veleposlanika Georgija Zinovjeva kako bi mu prenio stajalište Seula o sporazumu između Putina i Kima. Američki State Department rekao je da je dogovor “nevjerojatno zabrinjavajući” i da će “destabilizirati Korejski poluotok”. Američki državni tajnik Antony Blinken održao je telefonski razgovor s ministrom vanjskih poslova Južne Koreje Cho Tae-yulom i rekao da će SAD razmotriti različite načine odgovora na prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti od Rusije i Sjeverne Koreje.





Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Chang Ho-jin rekao je u četvrtak da će Seul razmotriti mogućnost opskrbe Ukrajine oružjem kao odgovor na rusko-sjevernokorejski sporazum. Putin je reagirao rekavši da bi Južna Koreja napravila “veliku pogrešku” ako nastavi s planovima naoružavanja Ukrajine u ratu protiv Rusije. “Ako se to dogodi, tada ćemo donositi relevantne odluke koje se vjerojatno neće svidjeti trenutnom vodstvu Južne Koreje”, rekao je.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je: “Apsurdno je da dvije strane s poviješću pokretanja invazijskih ratova – korejski rat i rat u Ukrajini – sada obećavaju međusobnu vojnu suradnju pod pretpostavkom napada međunarodne zajednice koji nikada se neće dogoditi”.

Sjeverna Koreja je počela s naglom militarizacijom na granici s Južnom Korejom otkako je propao mirovni pakt koji je kontrolirao eskalacije na granici s obje strane. Najnovije satelitske slike otkrivaju da Sjever gradi nešto što se čini kao zid na dijelovima granice, piše BBC. Slike prikazuju barijere podignute na najmanje tri dijela granice, pokrivajući oko 1 km ukupne površine na istočnom kraju granice.





TOP VIJEST: Putin izjavio da sporazum sa Sjevernom Korejom predviđa međusobnu pomoć u slučaju agresije

Komentari

komentar

You may also like