Najjužnije sirijsko naselje priključilo se sporazumu s vladom u Damasku

Najjužnije sirijsko naselje – Al-Mutaia (regija Deraa) – priključilo se mirnom riješenju dugogodišnjeg sukoba i prihvatilo uvjete o sporazumu s vladom u Damasku koje je ona, uz rusko posredništvo već provela s većinom drugih naselja tog dijela zemlje i tme izbjegla potrebu snažnijeg vojnog djelovanja i pokretanje velikog broja izbjeglica prema Jordanu.

Tzv. oporbeni borci, koji su nadzirali zonu Al-Mutaia, odlučili su prijeći na stranu sirijske vojske, nakon čega je počeo mirni prijelaz grada pod središnju vlast Damaska. U grad su ruski vojnici dostavili humanitarnu pomoć u hrani, vodi i medicinskim potrepštinama. Prethodno su terorističke snage koje su djelovale u toj zoni („Jabhat al-Nusra“ i ISIL) sprječavale dolazak bilo kakve organizirane pomoći, što je regiju dovelo na rub humanitarne katastrofe. Ukoliko je nešto i prolazilo, prodavalo se civilnom stanovništvu po vrlo visokim cijenama.

Ovom predajom broj naselja koja su se vratila pod nadzor vlade u Damasku u bivšoj jugo-zapadnoj zoni deeskalacije (Deraa i Al-Quneitra) povećao se na 90, od čega ih je 75 u regiji Deraa. Prije nekoliko dana sirijska vojska je uspostavila nadzor i nad najvažnijim graničnim prijelazom s Jordanom, i počela uništavati niz izgrađenih ilegalnih prijelaza preko kojih se krijumčarila roba i ubacivali teroristi s jordanske strane granice.

 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like