Naftni gigant u velikim teškoćama: SHELL ODLAZI IZ AZERBAJDŽANA

Naftni koncern Royal Dutch Shell napušta Azerbajdžan. Vijest je to koja je glasno odjeknula u svijetu naftnog biznisa.

Prema informacijama agencije Trend, koja se poziva na službenu novinu azerbajdžanskog ministarstva financija Vergiler, tvrtka kćer navedenog koncerna – Shell Bussiness Development Central Asia B.V. zatvara svoje predstavništvo u toj naftom bogatoj prikaspijskoj državi. Novina tvrdi kako je vodstvo tvrtke potvrdilo tu informaciju.

Sukladno ugovoru PSA (Production Shearing Agreement) o istraživanju i proizvodnji nafte na lokaciji Inam u azerbajdžanskom sektoru Kaspijskog jezera (mora), tvrtka Shell je bila vlasnik 5%-tnog udjela. Ugovor na kraju nije realiziran po pitanju probnih bušotina. Osim toga, Shell je razmatrao i mogućnost transporta nafte s nalazišta „Kashagan“ u Kazahstanu kroz naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Tvrtka Shell samo je jedna u nizu globalnih energetskih divova koje je pogodila kriza zbog strelovitog sniženja cijena nafte na svjetskom tržištu i njezine nestabilnosti (nemogućnosti određivanja dugoročnije prognoze njezine cijene), koja onemogućava realizaciju strateških projekata, izradbu novih projekcija, niti izračun dobiti, a što se posljedično odražava na probleme financiranja od strane bankarskog sektora zbog nepredvidljivog investicijskog rizika. Pojedini krupni svjetski energetski igrači dodatno su uzdrmani i gubitkom unosnih zajedničkih poslova s ruskim tvrtkama na prostoru Ruske Federacije, poglavito istraživanju i eksploataciji njezinih nalazišta na području Akrtika zbog sankcijskih ograničenja ili zabrana.

Tako je Shell samo u prvoj polovici ove godine imao smanjenu dobit za čak 14%, a što je direktna posljedica niskih cijena nafte. Osim toga, koncern je prošle godine u okviru plana o smanjenju operativnih rashoda za 4 milijarde dolara, objavio informaciju o otpuštanju velikog broja radnika. Zbog toga ne iznenađuje informacija prema kojoj Shell tijekom 2016. godine namjerava napustiti između 5 i 10 država u kojima aktivno posluje, a do 2018. godine namjerava prodati aktive diljem svijeta u vrijednosti od čak 30 milijardi dolara.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like