modi netanyahu

Modi kaže da Indija čvrsto stoji uz Izrael

Indija oštro osuđuje terorističke napade na Izrael, rekao je danas njihov premijer Narendra Modi nakon što je primio telefonski poziv od svog izraelskog kolege Benjamina Netanyahua usred eskalacije s militantima iz Gaze koji su u tri dana odnijeli više od 1600 života. “Zahvaljujem premijeru Netanyahuu na njegovom telefonskom pozivu i pružanju najnovijih informacija o trenutnoj situaciji. Narod Indije čvrsto stoji uz Izrael u ovom teškom času. Indija snažno i nedvosmisleno osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama”, rekao je, prenosi The Times od India.

Modi je ranije izrazio “šok” i potvrdio solidarnost Indije s Izraelom. S druge strane, glavna oporbena stranka, Indijski nacionalni kongres, pozvala je na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa i rekla da nudi dugogodišnju potporu “pravu palestinskog naroda na zemlju, samoupravu i život s dostojanstvom i poštovanjem”.

Indija sada održava snažno strateško i diplomatsko partnerstvo s Izraelom, ali je desetljećima održavala ravnotežu između Izraela i Palestine, s kojom također dijeli povijesne veze. Ova južnoazijska država bila je jedina nearapska država među njih 13 koja je glasala protiv stvaranja Izraela prema UN-ovom planu podjele Palestine iz 1947., a u Općoj skupštini je Izrael priznala tek dvije godine kasnije. Formalno je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom tek 1992., kada je otvorila veleposlanstvo u Tel Avivu.

Prvi indijski premijer Jawaharlal Nehru protivio se ideji Izraela, tj. još jedne nacije izgrađene na vjerskom nacionalizmu nakon što je indijski potkontinent podijeljen između Indije i Islamske Republike Pakistan nakon njegove neovisnosti od Britanaca. Bivši indijski premijer Atal Bihari Bajpayee, iz Modijeve desničarske stranke Bharatiya Janata, također je podržavao Palestince i jednom je rekao da će “Izrael morati napustiti zemlju koju su okupirali Arapi” u govoru 1977.

Međutim, nakon što je g. Modi došao na vlast 2014., New Delhi je ojačao svoj odnos s Izraelom, posebno u obrambenim i strateškim područjima. Godine 2017., Modi postao je prvi indijski premijer koji je posjetio Izrael. New Delhi se posljednjih godina suzdržao pri glasovanju o rezolucijama UN-a protiv Izraela, uključujući onu u Vijeću za ljudska prava prošle godine kojom su osuđivane izraelske akcije na okupiranim palestinskim teritorijima. Modijevu vladu optužuju za ugrožavanje prava muslimana u Indiji. Naime, u Indiji živi preko 200 milijuna muslimana, što je više muslimana nego što ih zajedno živi u Iranu, Turskoj i Saudijskoj Arabiji.

U Izraelu živi oko 85 000 Židova indijskog podrijetla, koji su tamo počeli emigrirati 1950-ih i 1960-ih, te gotovo 18 000 indijskih državljana, od kojih su većina njegovatelji, IT stručnjaci i studenti. 





Komentari

komentar

You may also like