Merkel sačuvala vladu: postignut kompromis sa Seehoferom

Konzervativci kancelarke Angele Merkel riješili su sukob oko migracijske politike, koji je prijetio slomom krhke vladajuće koalicije. Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer povukao je svoju prijetnju ostavkom na tu funkciju.

Nakon pet sati pregovora Horst Seehofer, vođa Kršćansko-socijalne unije (CSU), izjavio je novinarima kako će i dalje ostati na svom ministarskom položaju nakon dogovora sa svojim glavnim političkim saveznikom i koalicijskim partnerom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) kojeg predvodi aktualna savezna kancelarka Angela Merkel. Također je kazao kako se taj dogovor odnosi na zaustavljanje ilegalne imigracije.

„Nakon intenzivnih pregovora između CDU i CSU postigli smo sporazum o tome, kako u buduće  možemo spriječiti ilegalnu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije“, kazao je Seehofer u Berlinu, napuštajući prostorije svog glavnog koalicijskog partnera CDU.

Podsjećamo: prethodno je u Munchenu održano zasijedanje predsjedništva CSU, na kojem je Seehofer izjavio o svojoj namjeri povlačenja s položaja ministra unutarnjih poslova u saveznoj vladi, ali i s položaja čelnika te stranke.
Na nedavnom samitu EU u Bruxellessu Angela Merkel je izjavila kako se dogovorila o nizu odluka u svezi migracijske krize na razini UE, između ostalog i o tome, da će Grčka i Španjolska primati natrag izbjeglice iz Njemačke koje su već ranije bile registrirane i dale otiske prstiju u tim dvjema zemljama.
Seehofer je prvotno kancelarki postavio ultimatum, izjavivši, kako će on, u slučaju da se dogovori s tog samita ne budu poštivali, iskoristiti svoje ministarske ovlasti i od 1. srpnja izdati zapovjed o zabrani ulaska u Njemačku migranata registriranih u drugim zemljama. Merkel s tim nije bila suglasna i zato je na samitu EU inzistriala na postizanju spomenutog dogovora s ciljem sprječavanja takvog scenarija.

U okviru postignutog sporazuma migranti, koji su se već obratili s molbom davanja utočišta u drugim zemljama EU, nalazit će se u tranzitnim centrima na granici u vrijeme dok Njemačka bude vodila bilateralne pregovore s ciljem dogovora o njihovom povratku. Ti će se centri nalaziti u zonama međunarodnih zračnih luka i smatrat će se u imigracijskom smislu kao da se ne nalaze na njemačkom teritoriju, što će olakšati njihovu deportaciju.

Sinoćnji kompromis svodi se na to, da Seehofer može službeno pozdraviti jačanje imigracijskog nadzora, u isto vrijeme kada kancelarka Merkel može reći da se Njemačka pridržava načela i zakona EU i podupire slobodu kretanja unutar tog saveza. Sinoćnji sporazum CDU-CSU još mora poduprijeti i glavni koalicijski partner u vladi – Socijal-demokratska stranka (SPD), a također i susjedna Austrija.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like