Lieberman: Ukoliko Sirija upotrjebi sustave S-300 protiv nas, odgovorit ćemo

Čini se kako se Izrael polako miri s činjenicom da će Rusija isporučiti Siriji protuzračne sustave S-300, što je izraelska vlada prije tjedan dana označila kao prijelaz „crvene crte“ po sigurnost izraelske države. O tome svjedoče i 24. travnja objavljene riječi izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana od strane tamošnjeg medija „Y net News.com“.

Izrael će odgovoriti napadom ukoliko Sirija protiv njegovih zrakoplova primjeni raketne sustave koje može dobiti iz Rusije, izjavio je u utorak Avigdor Lieberman u svom intervjuu spomenutom izraelskom mediju.

Prvi put komentirajući informacije o mogućoj isporuci ruskih PZO sustava S-300 Siriji, Lieberman je izrazio uvjerenje, kako Moskva nije zainteresirana za trenje s Izraelom i da Izrael ne traži napetosti u odnosima s Rusijom.

„Nama je nužno da oružja, koje Rusija isporučuje Siriji, ne budu iskorištena protiv nas. Ukoliko oni budu upotrebljeni protiv nas, mi ćemo djelovati protiv njih“, izjavio je Lieberman. „Ukoliko netko bude pucao po nama, mi ćemo odgovoriti, neovisno o tome je su li tamo S-300, S-700 ili bilo što drugo“, kazao je izraelski ministar obrane.

Podsjetio je, također, kako se u Siriji već nalaze sustavi S-300 i još moderniji S-400, u sastavu ruske vojne grupe. Lieberman je kazao kako njihova nazočnost na terenu ne ograničava operacije izraelskih zračnih snaga u susjednoj državi, davši visoku ocjenu koordinaciji izraelske i ruske vojske u izbjegavanju opasnih incidenata.

Međutim, to što ruska vojska nije sprječavala izraelske zrakoplove koji djeluju po ciljevima na sirijskom tlu, ne znači kako to nije i neće i dalje činiti sirijska vojska. Ona se i do sada svojim starim sovjetskim PZO sustavima suprostavljala izraelskim zrakoplovima i ispaljenim raketama kada je god to bila u mogućnosti, pa je teško vjerovati kako isto neće činiti i s puno učinkovitijim sustavima S-300. Zašto bi ih onda, uostalom, i nabavljala? Na kraju krajeva, ti su sustavi obrambenog, a ne napadačkog karaktera, a stvar je procjene zemalja koje smatraju kako imaju pravo samostalno vojno djelovati u sirijskom zračnom prostoru, hoće li se nakon njihovog stavljanja u operativnu funkciju  željeti izlagati pojačanom riziku po sigurnost njihovih zračnih snaga ili ne. Ruski vojni izvori otovreno najavljuju izgradnju ešalonizirane sirijske protuzračne obrane, koja je sada puna „rupa“ i nasumice postavljenih starih PZO sustava – uglavnom u blizini strateški važnih naselja i objekata, što će nedvojbeno imati za posljedicu učinkovitiji nadzor i zaštitu sirijskog neba od strane Sirijske arapske vojske.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like