Lavrov: Stvaranje države Palestine je najpouzdanije rješenje za sukob

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je stvaranje palestinske države “najpouzdanije” rješenje za mir u Izraelu i da sama borba ne može osigurati sigurnost. Stvaranje “palestinske države koja bi živjela rame uz rame s Izraelom… najpouzdaniji je put za rješavanje [sukoba]”, rekao je Lavrov. Ne možemo se složiti s onima koji kažu da se sigurnost može osigurati samo borbom protiv terorizma. Rekao je to prilikom sastanka s glavnim tajnikom Arapske lige, Ahmedom Aboul Gheitom, prenosi Al Jazeera.

Rekao je da je Moskva “duboko zabrinuta što su stotine Izraelaca i Palestinaca umrli i što je sektor Gaze proglašen metom izraelske odmazde”. Lavrov je rekao da Rusija (i sama usred svoje gotovo 20-mjesečne ofenzive na Ukrajinu) ima “ozbiljna pitanja” o zapadnoj politici prema Izraelu. “Kažu da [borbe] treba odmah zaustaviti, da Izrael treba uništiti teroriste”, rekao je Lavrov. “Ali to se radilo i prije… i nikada nakon što se situacija smirila nisu došli do činjenice da glavni razlog [sukoba] treba eliminirati”, rekao je. “Palestinski problem ne treba dalje odgađati” te tvrdi da isti problem postoji “desetljećima” te da ga održavanje “status quo” stanja neće riješiti.

Lavrov je ranije rekao da će Rusija i Arapska liga raditi na “zaustavljanju krvoprolića” u Izraelu i Gazi.

Aboul Gheit je pak rekao da osuđuje “nasilje, ali sa svih strana”. “Zahtijevamo stvaranje političke perspektive i pravedno rješenje palestinsko-izraelskog sukoba”, rekao je. Kremlj je u ponedjeljak rekao da strahuje da bi strani igrač mogao ući u sukob nakon što su SAD približile ratne brodove svom savezniku Izraelu. “Rizik da se treće sile uključe u ovaj sukob je visok”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi ga novinska agencija TASS. “Vrlo je važno pronaći načine što je prije moguće da se krene prema nekoj vrsti pregovaračkog procesa kako bi se smanjila ova eskalacija i odmaknulo od vojnog rješenja”, rekao je.

Komentari

komentar





You may also like