Lavrov kritizirao EU ali i kazao da je Rusija spremna za suradnju

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov izjavio je u utorak, 21. travnja, kako je Rusija spremna za suradnju sa Zapadom po pitanju pomoći zemljama Srednje Azije i da je konkurencija tamo kontraproduktivna i da je puno bolje surađivati i zajednički pomagati tamošnjim zemljama – između ostalih Kirgistanu i Tadžikistanu. Lavrov je kazao kako je Zapad ušao u konkurenciju s Rusijom i da želi ograničiti ruski utjecaj u toj regiji.

„Kada je Europska unija predstavila svoju srednjoazijsku strategiju…, u njoj se uopće nije spomenula niti Šangajska organizacija (za suradnju) niti EAES (Euroazijski ekonomski savez), niti ZND (Zajednica nezavisnih država, nastala nakon raspada SSSR-a), niti ostale strukture u kojima srednjoazijske države na ovaj ili onaj način sudjeluju“, izjavio je Lavrov, i dodao, kako nije spomenuta niti zajednička vojna organizacija ODKB (ruski pandam NATO savezu, op. GN.). Kazao je kako je europski program „Istočno partnerstvo“ za kavkaške i europske zemlje na prostoru ZND bio usmjeren na konkurenciju i ograničenje Rusije na postsovjetskim prostorima.

Podsjećamo: nova strategija EU o Srednjoj Aziji bila je dogovorena 17. srpnja 2019.g. od strane ministara vanjskih poslova država članica Unije. To će biti „partnerstvo s ciljem osigurnja stabilnosti kroz jačanje sposobnosti država Srednje Azije u prevladavanju unutarnjih i vanjskih problema i povećanja njihove sposobnosti u provedbi reformi“ i „razvoja regije na račun potpore gospodarske modernizacije, … i investicija u mladež“, navedeno je, između ostalog u predstavljanju te strategije. Inače, EU program „Istočno partnerstvo“ upao je u svojevrsnu krizu nakon ukrajinskih postrevolucionarnih procesa od 2014. godine, a mnoge zemlje obuhvaćene tim programom, poput Moldavije, Bjelorusije, Azerbajdžana, nisu bile zadovoljne niti brzinom jačanja te suradnje niti čitavim sadržajem koji je on obuhvaćao ili rješenjima koja su se u njemu nudila, a najveći otpor bio je u smislu navodnog nastojanja EU za njihovim ograničenjem državnog suvereniteta. Međutim, ova prošlogodišnja – nova strategija EU o Srednjoj Aziji, sada se nedvojbeno susreće i s jednim novim bitnim momentom: velikom gospodarskom krizom koja potresa i samu EU zbog pandemije koronavirusa, ali i sve ozbiljnijim sigurnosnim izazovima po samu Uniju, pa je veliko pitanje koliko će Bruxellesu ostati stvarne snage za aktivniji pristup toj regiji ukoliko će ga temeljiti na konkurenciji s Rusijom, koja je tamo tradicionalno prisutna i sigurno se nema najmjeru iz nje povlačiti. U tom smislu Lavrovljeve riječi treba shvatiti dvojako: i kao ponudu EU za suradnju, ali i kao upozorenje EU da u svojim ambicijama ipak ne ide predaleko.

 

Komentari

komentar





You may also like