Krajnja desnica pobijedila u prvom krugu francuskih izbora, težak poraz Macronovog bloka

Krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, pokazale su prve projekcije, što ju je dovelo bliže vratima vlasti nego ikad prije.

Nakon neuobičajeno visokog odaziva, blok RN pobijedio je s 34% glasova, dok je ljevičarska koalicija Nova narodna fronta (NFP) bila druga s 28,1%, a savez predsjednika Emmanuela Macrona Ensemble pao je na tužno treće mjesto s 20,3%, prema prvim podacima procjene Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya i Elabea. Ovaj rezultat, dakle, stranku RN smješta ispred ljevičarskih i centrističkih suparnika

Macronov blok osvojio je 20,3 posto. Ankete su predviđale da će ljevičarska Nova narodna fronta, na brzinu okupljena lijeva koalicija, osvojiti oko 29 posto glasova, što pokazuju i izlazne ankete.

Teško je predvidjeti hoće li antiimigrantsko, euroskeptično Nacionalno okupljanje uspjeti formirati vladu uz proeuropskog Macrona. “Suočeni s Nacionalnim okupljanjem, došlo je vrijeme za veliko, jasno demokratsko i republikansko okupljanje za drugi krug”, rekao je Emmanuel Macron u pisanoj izjavi poslanoj medijima u 20 sati.

Politička neizvjesnost

Dok se čini da je RN na putu da osvoji najviše mjesta u Nacionalnoj skupštini, možda neće uspjeti dosegnuti 289 mjesta potrebnih za apsolutnu većinu, što sugerira da bi Francuska možda krenula prema slabom parlamentu i većoj političkoj neizvjesnosti – piše američki CNN.





Projekcije pokazuju da će, nakon drugog kruga glasovanja iduće nedjelje, RN osvojiti između 230 i 280 mjesta u donjem domu od 577 mjesta – što je nevjerojatan porast u odnosu na broj od 88 u parlamentu koji je nedavno raspušten. Predviđeno je da će NFP osigurati između 125 i 165 mjesta, dok Ensamble zaostaje s između 70 i 100 mjesta.

Izbori, koje je Macron sazvao nakon što je njegovu stranku pretrpjela poraz od RN-a na izborima za Europski parlament ranije ovog mjeseca, mogli bi ga ostaviti da dočeka preostale tri godine svog predsjedničkog mandata u neugodnom partnerstvu s premijerom iz oporbene stranke.

macron le pen
Foto: Guliver/Aurelien Morissard

Slavlje Le Penovog RN-a

Stranka RN u sjevernom gradu Henin Beaumont počela je slavlje kada su rezultati objavljeni – ali Marine Le Pen je brzo naglasila kako će glasovanje sljedeće nedjelje biti ključno.





“Demokracija je progovorila, a francuski narod je stavio Nacionalno okupljanje i njegove saveznike na prvo mjesto – i praktički je izbrisao Macronistički blok”, rekla je ushićenom mnoštvu, dodajući: “Ništa nije dobiveno – i bit će drugi krug odlučujući.”

U govoru u sjedištu RN-a u Parizu, Jordan Bardella, 28-godišnji čelnik stranke koji će možda postati premijer, ponovio je Le Penovu poruku.

“Glasovanje koje se održava sljedeće nedjelje jedno je od najpresudnijih u cijeloj povijesti Pete republike”, rekao je Bardella.

U oštrim govorima prije prvog kruga, Bardella je rekao da bi odbio upravljati manjinskom vladom, u kojoj bi RN zahtijevao glasove saveznika za donošenje zakona. Ako RN ne postigne apsolutnu većinu i Bardella ostane vjeran svojoj riječi, Macron bi tada možda morao tražiti premijera na tvrdoj ljevici ili negdje drugdje kako bi formirao tehnokratsku vladu.

Foto: Guliver/AP /Evan Vucci

Tjedan političkih pregovora

Sada slijedi tjedan političkog pregovaranja, dok stranke centra i ljevice odlučuju hoće li ili ne odstupiti u pojedinim zastupničkim mjestima kako bi blokirale nacionaliste RN –a od osvajanja većine.

Kada je RN – pod svojim prijašnjim imenom, Nacionalna fronta – imala snažne rezultate u prvom krugu glasovanja u prošlosti, lijeve i centrističke stranke prethodno bi se ujedinile kako bi ih spriječile da preuzmu dužnost, prema načelu poznatom kao „sanitarni kordon”.

Nakon što je Jean-Marie Le Pen – otac Marine i desetljećima dugi vođa Nacionalne fronte – neočekivano porazio socijalističkog kandidata Lionela Jospina na predsjedničkim izborima 2002., socijalisti su stali iza kandidata desnog centra Jacquesa Chiraca, omogućivši mu pobjedu  drugom krugu.

U pokušaju da RN-u uskrati većinu, NFP – lijeva koalicija formirana ranije ovog mjeseca – obećala je da će povući sve svoje kandidate koji su osvojili treće mjesto u prvom krugu.

“Naša je uputa jasna – ni jedan glas više, ni jedno mjesto više za Nacionalno okupljanje”, rekao je simpatizerima u nedjelju Jean-Luc Melenchon, čelnik France Unbowed – najveće stranke u NFP-u.

“Pred nama je dug tjedan, svatko će svoju odluku donijeti sa savješću, ta će odluka dugoročno odrediti budućnost naše zemlje i sudbinu svakoga od nas”, dodao je Melenchon.

Marine Tondelier, čelnica Zelene stranke – umjerenijeg dijela NFP-a – osobno je zamolila Macrona da odustane od određenih mjesta kako bi RN-u uskratio većinu.

Saveznici Macronovog bloka također su pozvali svoje pristaše da spriječe ekstremnu desnicu da preuzme vlast, ali su upozorili da ne posuđuju svoje glasove vatrenom ljevičaru Melenchonu.

Gabriel Attal, Macronov štićenik i premijer u odlasku, pozvao je glasače da spriječe RN da osvoji većinu, ali je rekao da Melenchonova stranka France Unbowed “sprječava vjerodostojnu alternativu” krajnje desnoj vladi.

Bivši premijer Eduoard Philippe, još jedan Macronov saveznik, rekao je: “Ne treba glasovati za kandidate Nacionalnog okupljanja, ali ni za kandidate Nepokolebljive Francuske, s kojima se razlikujemo u temeljnim načelima.”

Nije jasno može li taktičko glasovanje spriječiti RN da osvoji većinu. U nedjeljnom glasovanju, RN je dobio podršku na mjestima koja su donedavno bila nezamisliva. U 20. izbornoj jedinici regije Nord, industrijskom srcu, vođa Komunističke partije, Fabien Roussel, poražen je u prvom krugu od kandidata RN-a bez prethodnog političkog iskustva. To su sjedište držali komunisti od 1962.

Gabriel Attal (Foto: AP Photo / Christophe Ena / Guliver image)

Ustavna kriza?

Krajnje desna vlada mogla bi izazvati financijsku, ali i ustavnu krizu. RN je obećao izdašnu potrošnju – od povlačenja Macronovih mirovinskih reformi do rezanja poreza na gorivo, plin i struju – u vrijeme kada bi Bruxelles mogao brutalno srezati francuski proračun.

S jednim od najvećih deficita u eurozoni, Francuska će možda morati početi razdoblje štednje kako bi izbjegla kršenje novih fiskalnih pravila Europske komisije. No, ako se provedu, RN-ovi planovi potrošnje povećali bi francuski deficit – mogućnost koja je uznemirila tržišta obveznica i dovela do upozorenja o “financijskoj krizi u stilu Liz Truss”, misleći na bivšu britansku premijerku s najkraćim mandatom u povijesti te zemlje.

U kratkoj izjavi u nedjelju navečer, Macron je rekao da visok odaziv pokazuje “želju francuskih birača da razjasne političku situaciju” i pozvao je svoje pristaše na okupljanje u drugom krugu.

Macronov izborni ruski rulet i njegova poruka iz Pariza: dajte im rata i igara

Komentari

komentar

You may also like