Kineski predsjednik najavio Kinu s egalitarnijom raspodjelom bogatstva

Kineski predsjednik Xi Jinping je na ekonomskom sastanku u utorak iznio smjernice nove kineske preraspodjele bogatstva. Čelnik druge najveće ekonomije svijeta tvrdi da je potrebno težiti “umjerenom bogatstvu za sve”. Iznio je ideju “zajedničkog prosperitete”, prenosi CNBC.

S obzirom na moć koju ima vrh Komunističke partije Kine, za očekivati je i konkretna djelovanja u ovom smjeru. Kineski mediji bliski vrhu Pekinga već neko vrijeme kritiziraju monopol i pohlepu najvećih kineskih korporacija. Na tragu državnog djelovanja je i regulatorna mjera iz ožujka ove godine o protumonopolnoj politici koja je dominantno usmjerena na velike tehnološke kompanije. Njome se zabranjuju prakse monopola, iskorištavanju osobnih podataka, propisuje se minimalna plaća radnika i obvezuju se tvrtke na jednake uvjete za sve korisnike usluga.

Čelnici su na sastanku također naveli da zajednički prosperitet ne znači prosperitet samo nekolicine. Napredak prema tom cilju odvijat će se u fazama. Ostvarivanje “zajedničkog prosperiteta” pojavilo se posljednjih mjeseci kao temeljna tema kineske političke rasprave, prenosi People’s Daily.

Ekonomska nejednakost među kineskih 1.4 milijarde građana se zbilja povećala prema analizi poznatog ekonomista Thomasa Pikettya. Najbogatijih 10% čini 41% nacionalnog dohotka u 2015., dok je isti postotak najbogatijih ostvarivao samo 27% državnog dohotka u 1978. Još veća nejednakost je među kineskim regijama. Dok su stanovnici Šangaja u prosjeku ostvarivali 7058 juana (1 juan je 1 hrvatska kuna), prosjek za gradove je 4021, dok je u ruralnoj Kini prosjek 1541 juana.

Komentari

komentar





You may also like