Kineski ministar: ‘SAD ima pogrešnu percepciju Kine. Želimo jačati suradnju s Rusijom’

SAD se drži pogrešne percepcije Kine i tek treba ispuniti svoja “obećanja” usprkos određenom napretku otkako su se predsjednici Joe Biden i Xi Jinping sastali prošlog studenog, rekao je u četvrtak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama godišnjeg sastanka kineskog parlamenta u Pekingu, Wang je rekao da se razmjena između dviju zemalja može nastaviti samo ako obje strane poštuju i priznaju svoje razlike.

“Mora se naglasiti da se pogrešna percepcija Kine s američke strane nastavlja, a obećanja koja je dala nisu stvarno ispunjena”, rekao je Wang u Svekineskom narodnom kongresu – izvješćuje saudijski medij Ashark Al-Awsat.

“Metode suzbijanja Kine stalno se obnavljaju, a popis jednostranih sankcija stalno se proširuje”, rekao je. “Zločini” koje su SAD željele dodati popisu koje je Kina navodno počinila “dosegli su nevjerojatnu razinu”, rekao je Wang.

Biden je jasno dao do znanja da SAD neće težiti novom Hladnom ratu niti nastojati promijeniti kineski sustav ili poduprijeti neovisnost Tajvana, rekao je Wang.

U godišnjoj, širokoj raspravi, Wang je imao relativno odmjeren ton dok je također pokrivao odnose s Rusijom i sukob u Ukrajini, Europu, posustalo  kinesko gospodarstvo i umjetnu inteligenciju (AI).





Wang je rekao da će Kina podnijeti nacrt rezolucije o umjetnoj inteligenciji Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, odražavajući potrebu za razvojem i sigurnošću. “AI bi uvijek trebao biti pod kontrolom ljudskih bića”, rekao je šef kineske diplomacije.

Z. Meter: TJEDNA ANALIZA! Biden i Xi: mršavo, bez izjava o Rusiji i Izraelu; „posmrtno zvono za Ukrajinu“; Australija se vraća Kini





Nelagodan detant

Napetosti između dviju supersila malo su popustile otkako su Biden i Xi održali važan summit u San Franciscu prošlog studenog, ali su i dalje u nelagodnom detantu uoči američkih izbora ove godine koji bi mogli dovesti do povratka republikanskog kineskog jastreba Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Odnosi između Washingtona i Pekinga prošle su godine bili najgori u odnosu na prijašnja desetljeća, a opterećuje ih niz pitanja i problema koji uključuju Tajvan, tehnološko natjecanje, trgovinu i navodni kineski špijunski balon koji su SAD oborile kod svoje istočne obale.

Kina tvrdi da SAD pokušava spriječiti i potisnuti njezin razvoj visoke tehnologije  i industrijsku politiku, dok se obje vojske pažljivo promatraju usred povećanog raspoređivanja diljem istočne Azije. “Stoga pozivamo SAD da razumiju povijesni razvojni trend, objektivno i racionalno gledaju na razvoj Kine (i) aktivno i pragmatično provode interakcije s Kinom.” – kazao je Wang.

Peking se također suočava s geopolitičkim sukobima koji su u tijeku na više frontova, uključujući s Europom oko trgovine i rata u Ukrajini, Japanom oko raznih pitanja, kao i Filipinima oko Južnog kineskog mora, regionalnog žarišta konkurentskih teritorijalnih zahtjeva.

Wikimedia Commons

Jačanje suradnje s Rusijom i novi bezvizni režimi

Wang je rekao da je Kina voljna raditi s Rusijom na poticanju novih pokretača suradnje i učvršćivanju prijateljstva. Kina i Rusija proglasile su partnerstvo “bez ograničenja” u veljači 2022. kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Wang je također najavio proširenje svoje sheme putovanja bez viza, rekavši da će Kina od 14. ožujka ponuditi putovanja bez viza državljanima Švicarske, Irske, Mađarske, Australije, Belgije i Luksemburga. Kina trenutačno ima međusobni sporazum o ukidanju viza s 22 zemlje, uključujući nedavno Tajland, Singapur i Maleziju.

Kina je također jednostrano dopustila bezvizni ulazak građanima iz zemalja kao što su Njemačka, Francuska, Španjolska, Nizozemska i Italija na 15 dana. Tih pet europskih država tek treba uzvratiti sličnim aranžmanom za kineske građane.

‘Američki špijuni su posvuda’, Kina ‘zahvaljuje’ šefu CIA-e na otkriću

Komentari

komentar

You may also like