Kineske investicije u SAD pale za 92%!

Televizija CNBC priopćila je, pozivajući se na konsalting tvrtku Rhodium Group, kako su kineske investicije u SAD u prvih pet mjeseci pale za 92% – na svega 1,8 milijardi dolara.

S obzirom na povlačenje ulaganja kapitala, neto zarada kineskih poslova u SAD-u u tom razdoblju pokazala se negativnom (minus 7,8 milijardi dolara), navodi se u izvješću tvrtke.

Pritisak, kako Pekinga tako i američke administracije, sprječio je nedavni „bum“ prekograničnih investicija. Prema podatcima Rhodium Group, u 2016.g. završeni kineski poslovi u SAD-u dosegnuli su rekordni iznos od 46 milijardi dolara, da bi samo godinu dana kasnije (2017.) pali na svega 29 milijardi dolara. (Napominjemo: radi se o godini u kojoj još nisu bila uvedena trgovinska ograničenja između dviju država,poput carina na uvezene robe.)

Kina ograničava bijeg kapitala i krizno korištenje zajmova. Sjedinjene Države su zabrinute zaštitom intelektualnog vlasništva. Washington je pojačao nadzor nad poslovima u sklopu brige za nacionalnu sigurnost.

Trumpova administracija zaprijetila je ograničenjem investicija u okviru 301. članka zakona o trgovini iz 1974.g., na temelju kojeg je, također, nedavno odlučila uvesti carine.

Kao rezultat tih mjera u prvih pet mijeseci ove godine propali su poslovi u iznosu većem od 2 milijarde dolara, navodi Rhodium Group. Između ostalog, to se odnosi na tvrtku-kćer Alibaba Ant Financial i MoneyGram-a, planove kineskog konglomerata HNA za investicije u tvrtku SkyBridge Capital osnivača Anthonyja Scaramuccija. Plodom nisu urodila niti nastojanja kineskog fonda Sino IC Capital za kupnju američke tvrtke za testiranja poluvodiča i td.





U izvješću se također navodi, kako je prosječan iznos kineskih poslova u SAD-u ove godine iznosio 46 milijuna dolara, a ranije je obično iznosio stotine milijuna dolara ili više.

Podsjećamo: poslije XIX. kongresa kineske KP u rujnu prošle godine, ta je zemlja pojačala mjere za borbu protiv rizika u financijskom sektoru. Vlada je uvela nova pravila kako bi ograničila kreditiranja banaka i drugih financijskih posrednika. Prošle godina kineska vlada je također počela ograničavati pojedine privatne konglomerate, aktivnu kupnju dionica, uključno i HNA Group, Anbang Insurance Group i Dalian Wanda Group. Vlada je težila izbjegavanju poslova u inozemstvu uz popratno korištenje zajmova.

Veliki kineski konglomerati prodaju mnoge od svojih aktiva u SAD-u. Kao rezultat toga, kako navodi Rhodium Group, iznos završenih prodaja aktiva u prvih pet mjeseci dosegnuo je 9,6 milijardi dolara, a slijedi i prodaja aktiva za daljnje 4 milijarde dolara.





Međutim, isti izvor navodi, kako bi američke carine na uvoz kineskih roba mogle biti i poticaj za kineske proizvođače za pokretanje proizvodnje u SAD-u.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like