Kina optužila SAD za kršenje postignutog trgovinskog dogovora

Usvajanje trgovinskih mjera od strane Bijele kuće proturječe nedavno postignutom dogovoru između Kine i SAD-a, navedeno je u priopćenju kineskog Ministarstva trgovine.

U Ministarstvu su naglasili kako je Peking odlučan zaštititi interese države i kineskog naroda, a da je takva odluka Washingtona bila očekivana. „Mi pozivamo američku stranu djelovati u duhu postignute zajedničke izjave“, navedeno je u priopćenju.

U utorak je postalo jasno kako će SAD sredinom lipnja objaviti konačni spisak kineskih roba na koje će se primjenjivati carine u iznosu od 25%. Osim toga, Washington će 30 lipnja objaviti spisak mjera o ograničenju investicija i dodatnom nadzoru nad izvozom tehnologije za kineski biznis. Carine će stupiti na snagu ubrzo nakon njihove objave.

Sredinom svibnja delegacije SAD-a i Kine u Washingtonu su provele drugi krug pregovora i odlučile poduzeti mjere za smanjenje američkog trgovinskog deficita u bilateralnoj trgovini. Dvije su se strane dogovorile o povećanju američkog izvoza roba i usluga u Kinu. Nakon sastanka potpredsjednik kineske vlade je izjavio kako dvije zemlje neće počimati trgovinski rat i da će odustati od novih međusobnih sankcija.

Američki ministar financija Steven Mnuchin tada je kazao kako je postignut važan napredak u pregovorima i dodao, da se Kina obvezala smanjiti carine na „mnoge robe“ iz SAD-a.

Podsjećamo: 29. lipnja američka administracija objavila je o svojoj namjeri uvođenja carina od 25% na uvezenu kinesku robu u količini od 50 milijardi dolara, a da će detaljni spisak roba biti objavljen do 15. lipnja ove godine.





Navodi se da će se carine odnositi na robe važne za industrijsku tehnologiju, koje ulaze u ambiciozni kineski projekt „Made in China 2025“. SAD će snažno pojačati nadzor za kineski pristup važnim tehnologijama i na njih će biti primjenjena „posebna investicijska ograničenja i pojačani izvozni nadzor“.

Sjedinjene su Države početkom travnja objavile spisak s 1300 vrsta kineskih roba prema kojima mogu biti primjenjene uvozne carine, kao odgovor na kinesko kršenje intelektualnog vlasništva, kako to tvrdi američka administracija. U spisku se nalaze robe iz sfere aeronautike, medicine, informatičke tehnologije, strojarstva, robotike, oružja i td. (pdf)

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like