Kina i Indija: nova stranica u međusobnim odnosima

Vođe Kine i Indije su se na svom neformalnom samitu dogovorili o otvaranju nove stranice u odnosima dviju zemalja, svega nekoliko mjeseci nakon što je teritorijalni spor između dviju država prijetio početkom novog rata.

Gotovo cijeli jedan dan indijski premijer Narendra Modi proveo je u Kini, u društvu s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, na susretu od kojeg su mnogi očekivali kako će dovesti do normalizacije odnosa dviju zemalja. Razgovori čelnika dviju najvećih država svijeta trajali su puno duže nego što se očekivalo.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova rečeno je, kako je predsjednik Xi Jinping naglasio da su problemi između Kine i Indije ograničenog i privremenog karaktera, a da su njihovi odnosi svestrani, široki i nastavljaju se razvijati. Također su citirane riječi Xi Jinpinga koje je uputio svom indijskom kolegi, o tome, da su Kina i Indija dvije glavne pokretačke snage svjetskog gospodarskog rasta i da će njihovi dobri odnosi biti pozitivan čimbenik globalne stabilnosti.

Indijsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako su se obojica čelnika suglasila da oni sve nesuglasice mogu riješavati mirno. Također su se suglasili kako će njihovi problemi biti riješeni tijekom vremena.

Podsjećamo: iako su kinesko-indijski problemi višeslojni, oni se najviše ogledaju u pograničnim sporovima duž 3,5 tisuća kilometara  duge granice u himalajskim vrletima i bespućima, zbog čega su u XX. stoljeću izbijali i povremeni, kraći ratovi. Posljednji je bio 1962.g. u kojemu je pobjedu odnjela Kina.

Indija je prije tjedan dana objavila kako se neće priključiti velikom kineskom infrastrukturnom projektu „Jedan pojas-jedan put“, njegovom ključnom segmentu koji prolazi kroz Kašmir, koji je u sastavu Pakistana a Indija ga smatra svojim.





Geopolitika News je u više navrata analizirala (http://geopolitika.news/analize/zoran-meter-kina-i-indija-na-samom-rubu-izbijanja-rata-video/)  odnose dviju mega-država zbog golemog rizičnog potencijala koje u sebi nose u slučaju njihove destabilizacije. Također smo kazali kako su obje zemlje već odavno politički sazrile da bi riskirale novi,  otovreni, veliki rat koji bi ih obje vratio desetljeća u natrag, kao i to, da je Indija svjesna goleme perspektive svog razvoja i da u tom cilju, neovisno o snažnom približavanju SAD-u, vodi višesmjernu vanjsku politiku, kojom se neće dati uvući u razarajući sukob s moćnim sjevernim susjedom za interese drugih globalnih sila. Indija je već sada velika regionalna sila s perspektivom njezine projekcije i na globalnu razinu, koji korak je Kina već učinila. Obje države, uz Rusiju, danas predstavljaju ključne elemente uspostave i razvoja policentričnog ili multipolarnog svijeta.

 

Zoran Meter: OD VELIKOG KINESKO-INDIJSKOG RATA IPAK NEĆE BITI NIŠTA





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like