Kijev oštro na Orbana zbog šala s teritorijem Velike Mađarske u kojoj je dio Ukrajine

Ukrajina je danas priopćila da će pozvati mađarskog veleposlanika u Kijevu zbog šala koji je nosio mađarski premijer Viktor Orban na nogometnog prvenstvu na kojem je prikazana karta “Velike Mađarske”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Orbanov šal “promidžba revizionističkih ideja koja ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike”, prenosi Politico. Ukrajina čeka službenu ispriku mađarske strane, dodao je Kuleba.

Ukrajinsko-mađarski odnosi već su bili zategnuti ove godine, a Orban je zadržao neke veze s Rusijom čak i za vrijeme rata u kojemu EU snažno osuđuje poteze ruske vlade. Velika Mađarska propala je nakon poraza u Prvom svjetskom ratu. Orban je na Instagramu objavio video susreta s mađarskim nogometašem Balazsom Dzudzsakom na kojem se jasno vidi šal s kartom koja uključuje i dijelove moderne Rumunjske, Hrvatske, Slovačke, Srbije i Austrije.

Rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova također je u ponedjeljak mađarskom veleposlaniku u Bukureštu izrazilo svoje “čvrsto neodobravanje” Orbanove geste. Rumunjsko ministarstvo izjavilo je da je “svaka revizionistička manifestacija, bez obzira na oblik koji poprima, neprihvatljiva, protivna trenutačnoj stvarnosti i obvezama koje su Rumunjska i Mađarska zajednički preuzele za izgradnju bilateralnih odnosa”. Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je: “Brzi pregled povijesnih kartata u bečkom Ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je početne sumnje. Prikazana Translajtanija (Kraljevina Mađarska) prestala je postojati prije otprilike 100 godina. O ovom razvoju događaja obavijestit ćemo naše mađarske susjede što je prije moguće”, dodalo je austrijsko ministarstvo.

Komentari

komentar





You may also like