Kanadski parlament uz Zelenskog i Trudeaua slučajno odao počast nacističkom veteranu

Donji dom kanadskog parlamenta burno je u petak pljeskao ukrajinskom veteranu koji se borio u Drugom svjetskom ratu – ne znajući da je služio u nacističkoj SS jedinici. Yaroslav Hunka (98) sjedio je u galeriji parlamenta kada su ga opisali kao “ukrajinskog heroja” i “kanadskog heroja” uz pljesak premijera Justina Trudeaua i predsjednika Volodimira Zelenskog. Kanadski parlamentarci su čak ustali kako bi uz pljesak slavili ovog veterana.

Međutim, parlamentarcima je postalo neugodno danas, kada se predsjednik Zastupničkog doma Anthony Rota naknadno ispričao nakon što se pokazalo da je Hunka služio u 14. Waffen-SS grenadirskoj diviziji, dobrovoljnoj jedinici sastavljenoj uglavnom od Ukrajinaca pod nacističkim zapovjedništvom. Rota je rekao da je “naknadno saznao više informacija zbog kojih žali” što je organizirao priznanje veteranu.

Rota je rekao da “nitko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio svjestan moje namjere ili mojih primjedbi prije nego što sam ih iznio. Ova je inicijativa bila u potpunosti moja vlastita, a osoba o kojoj je riječ bila je iz mojeg kruga i na nju sam ja skrenuo pozornost. Osobito se želim najdublje ispričati židovskim zajednicama u Kanadi i diljem svijeta. Prihvaćam punu odgovornost za svoje postupke”, dodao je Rota. Dakle, predsjednik donjeg doma parlamenta je preuzeo krivnju isključivo na sebe.

Kanadska židovska skupina CIJA rekla je da je “duboko uznemirena” što je nacistički veteran slavljen i rekla je da je “odgovarajuća provjera nužna kako bi se osiguralo da se takav neprihvatljiv incident više ne ponovi”.

Primjedbe su uslijedile nedugo nakon što je gospodin Zelenski održao strastven govor u kanadskom parlamentu kako bi ojačao potporu svojih zapadnih saveznika. Rota je zatim pozdravio Hunku kao “ukrajinsko-kanadskog ratnog veterana iz Drugog svjetskog rata koji se borio za ukrajinsku neovisnost protiv Rusa” i “ukrajinskog heroja i kanadskog heroja”. Nakon obraćanja, Zelenski, koji je i sam Židov i koji je izgubio članove obitelji tijekom holokausta, podigao je šaku u znak priznanja dok je veteran salutirao.

Hunkina nacistička postrojba optužena je za ubijanje poljskih i židovskih civila, a posjetio ih je vođa SS-a Heinrich Himmler 1944. koji je rekao da će njegovi ljudi “željno” “likvidirati Poljake”.





Ruski predsjednik Vladimir Putin opetovano iznosi tvrdnje, već nekoliko godina, da vlada Ukrajine “skriva neonaciste”.

Komentari

komentar





You may also like